Beurzen Dansersfonds voor Christian Mathot en Mingus de Swaan

Gepubliceerd op

Stichting Dansersfonds ’79 heeft afgelopen februari beurzen toegekend aan twee studenten van de Nationale Balletacademie: Christian Mathot (17) en Mingus de Swaan (16). De jongens werden geselecteerd tijdens een openbare les – gegeven door docent en voormalig soliste Karin Schnabel – waarin zij beoordeeld werden door een jury, die naast Schnabel bestond uit het beroemde balletechtpaar Alexandra Radius en Han Ebbelaar (oprichters van het Dansersfonds), internationaal balletdocent Marian Sarstädt, danseres Bonnie Doets en voormalig danseres en danscritica Ine Rietstap. 

Het Dansersfonds organiseert jaarlijks een dergelijke openbare les, waarvoor de Nederlandse dansvakopleidingen hun beste studenten kunnen selecteren. Tijdens deze les beoordeelt de vakjury de kwaliteit en potentie van de studenten en vervolgens kent zij beurzen toe aan de grootste jonge talenten. Onder wie dit keer dus Christian Mathot uit NBA 7 en Mingus de Swaan uit NBA 6. De beurzen bedragen 1500 euro elk, door de winnaars te besteden aan hun verdere dansontwikkeling. Han Ebbelaar: “Dat kan op allerlei manieren, maar we moedigen vooral buitenlandse cursussen en stages aan. De confrontatie met de internationale concurrentie is voor elke danser goed.”

Veertig jaar Dansersfonds 
Sinds de oprichting in 1979 heeft het Dansersfonds al meer dan honderd studiebeurzen uitgereikt. Daarnaast kent het fonds jaarlijks Aanmoedigingsprijzen en Prijzen van Verdienste toe. Deze worden dit jaar uitgereikt op donderdag 14 november in Nationale Opera & Ballet, Amsterdam, tijdens het jaarlijkse Balletgala van het fonds, dat dit jaar een extra feestelijk karakter krijgt vanwege het 40-jarig bestaan van het fonds. 

www.dansersfonds.nl 

Foto’s: Antoinette Mooy

 

foto: Antoinette Mooy

Delen