Campus Cultura van Meintje Delisse in het Burgerweeshuis

Gepubliceerd op

Meintje Delisse studeerde in 2018 af met haar afstudeerproject Campus Cultura aan de Academie van Bouwkunst in Amsterdam. Momenteel toont zij haar maquette en (een deel) van haar imposante isometrische tekening in de Schatkamer van het Burgerweeshuis.

Voordat BPD begin 2018 het Burgerweeshuis betrok, stond dit voormalig weeshuis van Aldo van Eyck er verloren en onbewoond bij in een levendig stuk van Amsterdam. Meintje raakte geïnspireerd voor haar afstudeerproject. Het Burgerweeshuis: een ideaal van Aldo van Eyck uit 1960, waarmee hij door middel van architectuur, weeskinderen een ‘gezin’ wilde bieden. Met binnenstraten, paviljoens en patio’s voelde dit huis als een kleine stad. Kan dit gebouw op diezelfde manier nieuwkomers een zichtbare plek in de stad bieden?

Campus Cultura, een ontmoetingslandschap voor culturele rijkdommen
Campus Cultura is een daklandschap die het Burgerweeshuis en de Tripolis Torens met elkaar verbind. Onder dit daklandschap bevindt zich een publieke wereld van culturele, educatieve en culinaire functies. De bewoners van de campus zijn (vluchteling) studenten met diverse culturele achtergronden. Ze wonen in de torens en kunnen werken, studeren en verblijven op de campus. Als bezoeker kom je er voor taallessen, lezingen, manifestaties, om lekker te eten en van de diversiteit van culturen te proeven. De gebruiken, tradities, ambachten, karakteristieken en eigenaardigheden als ook de problemen van andere continenten zullen hier zichtbaarheid krijgen.

Campus Cultura geeft deze nieuwkomers een plek in de stad, zoals Aldo van Eyck met het Burgerweeshuis weeskinderen een ‘gezin’ wilde bieden. “A good house is like a small city, a city like a large house” aldus van Eyck. Campus Cultura is a large house and a small city.

Een kijkje nemen? Klik hier voor de mogelijkheden en openingstijden. Meer informatie over het afstudeerproject van Meintje Delisse vind je hier.

Delen