Lector Marijke Hoogenboom verlaat de Academie voor Theater en Dans / AHK

Marijke Hoogenboom, photo: Thomas Lenden

Gepubliceerd op

Marijke Hoogenboom verlaat na 25 jaar de Academie voor Theater en Dans / AHK. Zij is per 1 juli 2019 benoemd tot directeur van de faculteit voor Podiumkunsten en Film bij de Zürcher Hochschule der Künste (ZHdK), een van de belangrijkste kunsthogescholen in Europa. De ZHdK biedt bachelor- en masteropleidingen aan 2100 studenten op het gebied van design, film, beeldende kunst, muziek, dans, theater, transdisciplinariteit en docentenopleidingen in kunst en design. Daarnaast profileert de hogeschool zich met facultaire onderzoeksinstituten en een gedeelde campus.

Marijke Hoogenboom heeft sinds 1994 aan de wieg gestaan van vele initiatieven en afdelingen binnen de academie en de AHK. Het pionieren zit haar in het bloed. Samen met Ritsaert ten Cate was zij een van de oprichters van de tweede-fase theateropleiding DasArts, de huidige master Theater DAS Theatre, verbonden aan de Academie voor Theater en Dans (ATD).

Sinds 2003 is Marijke verbonden als lector aan de AHK en o.a. verantwoordelijk voor het hogeschoolbrede Artists in Residence-programma (AIR) van de AHK. Vanaf 2012 maakt Marijke Hoogenboom als lector deel uit van de ATD, waar zij de grondlegger is van de onderzoeksgroep Podiumkunsten in Transitie, het huidige DAS Research. In die hoedanigheid geeft ze leiding aan het onderzoek aan de ATD en DAS Graduate School. Daarnaast is zij lid van het Academiebestuur, voorzitter van DAS Graduate School en was zij bepalend voor de oprichting van de gemeenschappelijke ruimte voor de masteropleidingen en 3de cyclus, DAS Graduate School in 2015.  

Jan Zoet, directeur Academie voor Theater en Dans, zegt over het vertrek van Marijke:

‘De overstap van Marijke is een enorm gemis voor ons, maar een geweldige stap voor haar! Zij heeft als pionier baanbrekend werk verricht op het gebied van onderzoek en ontwikkeling. Voor het masteronderwijs en de onderzoeksgroep Podiumkunsten in Transitie heeft Marijke de basis gelegd. Marijke en ik herkennen elkaar in de motivatie om als school na te denken over wat kunst in de toekomst voor de samenleving betekent. Ik ben enorm trots dat Marijke een positie krijgt aan een kunsthogeschool van aanzien, een school die zich profileert in transdisciplinariteit. Marijke verlaat ons per 1 juli, maar gelukkig blijft zij de komende periode bij een aantal belangrijke projecten van de AHK betrokken totdat deze zijn afgerond.’

Delen