Reinwardt Academie op kunstroute Art Stations of the Cross

Gepubliceerd op

Op de begane grond van de Reinwardt Academie is het interactieve kunstwerk Troubled Waters te zien. Het werk is onderdeel van de kunstroute Art Stations of the Cross die tot en met 22 april door Amsterdam loopt.

Art Stations of the Cross is een uniek project waarin kunst en religie samenkomen. Zeven Nederlandse en zeven internationale kunstenaars verbeelden het lijden van Jezus en van mensen in onze tijd. Langs de kunstwerken loopt een pelgrimsroute, een kruiswegstatie. Op de begane grond van de Reinwardt Academie is het interactieve werk Troubled Waters te zien.

Toen en nu
Troubled Waters behandelt zowel actuele als historische problemen van vrouwen in Amsterdam. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden duizenden Joodse vrouwen naar concentratiekampen afgevoerd. Het linker paneel toont hoe ze werden bijeengedreven. Maar ook nu worden vrouwen in donkere treinen, boten of vrachtauto’s gestopt zonder te weten wat hun te wachten staat. Het rechter paneel laat deze jonge vrouwen zien: slachtoffers van trafficking en te werk gesteld in de seksindustrie.

Video’s en soundscapes
De installatie van de Nederlands-Amerikaanse kunstenaar Yona Verwer en de Pools-Amerikaanse kunstenaar Katarzyna Kozera is interactief. Door middel van iPads en smartphones zijn korte augmented reality video’s te zien en soundscapes te beluisteren. Bij het Holocaustpaneel componeerde Dan Schwartz een elektronisch soundscape op basis van omgevingsgeluiden opgenomen op locaties waar in 1941 de Februaristaking plaatsvond tegen de Duitse bezetting.Het andere paneel gaat begeleid van het werk Dark Forces van Alon Nechushtan.

Andere locaties
Art Stations of the Cross is een kunstzinnige pelgrimstocht die vraagt om bewustwording voor hen die onderdak en compassie nodig hebben. Sinds 2016 vond dit project achtereenvolgens plaats in Londen, Washington en New York. Andere locaties op de Amsterdamse route zijn onder meer de Nicolaaskerk, het Amsterdam Museum, de Mozes en Aäronkerk, de Singelkerk, Paradiso, Museum Ons’ Lieve Heer op Solder en de Oude Kerk. De route is gratis toegankelijk.

Delen