Studenten Academie winnen ontwerpcompetitie GVR

Gepubliceerd op

De ontwerpcompetitie Grote Vriendelijke Reus is afgesloten op 14 februari, tijdens de Dag van de Ruimtelijke Kwaliteit, georganiseerd door de provincie Utrecht. Na een deskundige beoordeling van de ontwerpen maakte de vakjury de winnaar bekend.

De ontwerpcompetitie is halverwege 2018 ontstaan naar aanleiding van een advies van de onafhankelijk adviseur ruimtelijke kwaliteit Paul Roncken aan de provincie. Gedeputeerde Pim van den Berg heeft met deze ontwerpcompetitie een podium geboden aan de ontwerpen. De resultaten van de competitie laten vernieuwende ideeën en perspectieven op energielandschappen zien. Hierdoor blijkt dat het spectrum van mogelijke oplossingen voor de inrichting van grootschalige energielandschappen misschien nog wel veelzijdiger is dan we nu denken.

Ontwerpopdracht grootschalig energielandschap
Hoe kun je 2 petajoule (PJ) aan energie per jaar opwekken in de vorm van een grootschalig en iconisch landschap? Met deze ontwerpvraag gingen acht studenten van de Academie van Bouwkunst Amsterdam in het najaar van 2018 aan de slag. Na een paar maanden van onderzoeken en ontwerpen hebben de studenten tijdens de Dag van de Ruimtelijke Kwaliteit voor groot publiek hun beeldende ontwerpen gepresenteerd. Aansluitend heeft de jury de juryprijs uitgereikt aan de winnende ontwerper en is door Paul Roncken de winnaar van de Wicked Problem Prijs bekend gemaakt.

‘De kracht van algen en insecten’ beste ontwerp
Lieke de Jong mocht de juryprijs in ontvangst nemen uit handen van juryvoorzitter Joris Hogenboom voor haar ontwerpstudie ‘De kracht van algen en insecten’. Het ontwerp ontving lof van de jury voor het prachtig gevisualiseerde en inspirerende ontwerp. Het gebruik van algenteelt voor energiewinning is een heel interessante gedachte. Doorslaggevend was de diepe gedachtesprong die gemaakt is voor de integrale aanpak van de opgaven in het gebied. Zij wint met haar ontwerpstudie een studiereis naar een energielandschap naar keuze en mag iemand meenemen.

Wicked Problem Prijs
uitgereikt Naast de juryprijs was er nog een aanmoedigingsprijs te verdienen, de Wicked Problem Prijs. Deze prijs legt de nadruk op het goed in beeld brengen van de sociale uitdaging om huidige grondeigenaren in een historisch, maar dalend landschap, aan nieuwe energielandschappen te verbinden. Hester Koelman is met ontwerp ‘Land van Successie’ in staat gebleken om vrijwel alle aspecten van het complexe vraagstuk concreet te maken.

Een enthousiaste vakjury heeft de acht ontwerpen beoordeeld. De jury bestond uit Saskia van Dockum, directeur-rentmeester Utrechts Landschap; Bob Duindam, wethouder gemeente Oudewater; Joris Hogenboom, directeur Natuur en Milieufederatie Utrecht; Gerda Kool, bestuurder LTO Noord en Anthony Tom, directeur-bestuurder Mooisticht.

Lees meer...

Delen