Jonge Maaskantprijs voor alumna AvB Donna van Milligen Bielke

Donna van Milligen Bielke © Sanne van Hecke

Gepubliceerd op

Al tijdens haar opleiding architectuur aan de Amsterdamse Academie van Bouwkunst, toonde Donna van Milligen Bielke al dat ze tegen de stroom in durft te denken. Haar afstudeerproject Reversed Boogie Woogie betrof een ­(fictief) nieuwbouwplan ter vervanging van de Stopera, volgens haar ‘een gebouw dat openbaar wil zijn, maar de openbare ruimte vooral blokkeert’. Nadat ze hiermee in 2013 al werd genomineerd voor de Archiprix, de prijs voor het beste afstudeerproject, en in 2014 de prestigieuze Prix de Rome won, wint ze nu de Jonge Maaskantprijs 2019.

Jonge Maaskantprijs
Sinds 1985 wordt in de oneven jaren de Jonge Maaskantprijs uitgereikt; een aanmoedigingsprijs voor jonge architecten, landschapsarchitecten of stedenbouwers van 35 jaar of jonger, waarbij het architectonisch of stedenbouwkundig werk, al dan niet uitgevoerd, voorop staat. De prijs bestaat uit een geldbedrag van 5.000 euro, een oorkonde en subsidie voor een publicatie.

Uit het jury rapport
[...] Het actuele architectonische discours kenmerkt zich door de oriëntatie op het object, architectuur als een volume en de stad als de collectie van deze volumes. De winnaar van de Jonge Maaskantprijs 2019 Donna van Milligen Bielke (1983) kiest voor een andere benadering. Haar werk beweegt zich juist op het grensvlak van architectuur en de stad. Of, in haar eigen woorden, over ‘vormgeven, verbinden en reageren op stedelijke weefsels’. [...]

Lees meer op www.rotterdammaaskant.nl

 

Delen