Expositie 'It never Rains in Street View'

Gepubliceerd op

Op vrijdag 17 mei is de expositie 'It never Rains in Street View' geopend. De expositie toont een overzicht van de projecten van derdejaars studenten van de Breitner Academie voor het vak Kunst en Omgeving. 

De studenten zijn de afgelopen weken op pad gegaan in Amsterdam-Noord, om nieuwe projecten te ontwikkelen in en met de buurt, met technologie als kader en hulpmiddel. Zo is er een app ontwikkeld om een kopje koffie te drinken bij de buren, een 'street art' én brandnetelroute met QR-codes, en een fietsservice die rijdt op 'likes'. 

De expositie is te zien t/m 24 mei, tijdens Werkplaats Molenwijk openingstijden.

Het begrip ‘mediated reality’ (of ook augmented reality, toegevoegde realiteit), omschrijft een in een rap tempo toenemend fenomeen. Virtuele lagen, digitaal verwoven met de fysieke en sociale realiteit van onze omgeving, veranderen onze waarneming en het gebruik van publieke ruimtes. Het mobiele internet bevordert deze ontwikkeling en schept nieuwe mogelijkheden. Naast websites helpen vooral apps bij de beeldvorming, oriëntatie of consumptie in een concrete omgeving. Hierbij speelt ‘mapping’, het digitale in beeld brengen in combinatie met het toevoegen van informatie, een centrale rol.

Bij de kunstprojecten die de studenten ontwikkelden staan deze ‘virtuele lagen’ die betrekking hebben op de publieke ruimte, bedrijven of bewoners van Amsterdam Noord centraal. Hierbij kan het gaan om websites, apps, games of alle andere vormen van online representaties.  Belangrijk was dat er een concrete verbinding zou onstaan met de bewoners van Amsterdam Noord. 

Uit het beeldende onderzoek van de studenten vloeide een mix van de meest uiteenlopende werken voort (met even zo verassende reacties van de toeschouwers). Zo kun je je buren ontmoeten middels je bureaublad en kun je terecht komen in in een zelf in te vullen exposite, waar ruimte is voor uitwisseling van zowel gesprek als kunst. Tijdens de de kick-off op 12 april 2019 was deze diversiteit ook merkbaar.  Amsterdam Noord werd overspoeld door de eerste kunsttroepen. Dit resulteerde niet alleen in een een aantal verward knikkende, google maps verslaafde, Noord bezoekers, die verwachtten zich in grafitti walhalla te zullen wanen, maar ook patrouilleerde een letterlijk Instagram bataljon door de straten, om de harten van de Noordernaars te veroveren met een overtuigend ‘like mij!’. Enthousiaste Uitroepen als “miljonair in een middagje!” en “Wacht ik heb nog 35 cent in mijn zak!” klonken een aantal straten verder.   

De expositie is tot en met 23 mei gratis te bezoeken.

Framer Framed
Werkplaats Molenwijk
Molenaarsweg 3
Amsterdam Noord.

 

 

Delen