AHK genereert drie keer zoveel zonne-energie als landelijk gemiddelde

Gepubliceerd op

In 2018 kwam 9% van het energieverbruik van de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten van zonne-energie. Dat is drie keer zoveel als het landelijk gemiddelde van 3%. Dat blijkt uit de Managementreview Duurzaamheid 2018, waarin wordt omschreven hoe de kunsthogeschool het milieu zo min mogelijk belast en investeert in haar leefomgeving.

In de managementreview komen onderwerpen aan bod als het energiebeleid, audits en regelgeving, maar ook praktische toepassingen als zonnepanelen, afvalverwerking en vervoersoplossingen.

Energie besparen met wind en zon
Het grootste deel van de energiebesparing komt door de inkoop van groene elektra van Spaanse windmolens. Daarnaast zorgen zonnepanelen op vier locaties voor nog meer energiebesparing. Naast de locatie Hortusplantsoen 2, die eind 2017 al zonnepanelen kreeg, zijn in 2018 ook de locaties Jodenbreestraat 3, Markenplein 1 en Oosterdokskade 151 hiervan voorzien. Er is totaal 322.896 kWh opgewekt in 2018. Dat is bijna 9% van het totale verbruik van de AHK.

Afval als grondstof
De AHK scheidt haar afval in rest-, elektronisch, gevaarlijk, gft-, bedrijfs-, bouw- en sloopafval, glas, papier en karton, hout, puin en grond. Naast het scheiden aan de bron zorgt afvalverwijderaar Renewi ervoor dat het restafval ook weer gescheiden wordt. Daarna wordt het afval hergebruikt als grondstof voor nieuwe, hoogwaardige producten. Dit levert een belangrijke bijdrage aan een verantwoord grondstoffengebruik, de vermindering van CO2-uitstoot en de omvang van de afvalberg. Door deze werkwijze heeft de AHK in 2018 een besparing van haar uitstoot kunnen realiseren van 44.936 kg CO2. Dit staat gelijk aan de uitstoot van bijna 2.000 huishoudens van een gemiddeld gezin van 2,2 personen en je zou 225.000 bomen moeten planten om dit te kunnen compenseren.

Download hier de volledige Managementreview Duurzaamheid 2018
 

Delen