Twee alumnae van Academie van Bouwkunst in de prijzen tijdens Archiprix NL

winnaars Archiprix NL 2019

Gepubliceerd op

Op zaterdag 22 juni zijn de winnaars van de 39ste editie van de Archiprix NL bekend gemaakt. Lesia Topolnyk (alumna Architectuur) won de (gedeelde) eerste prijs voor haar project ‘Un-United Nations Headquarters’. Eerder dit jaar won zij met hetzelfde project ook de Archiprix International in Chili. Iruma Rodríguez Hernández (alumna Stedenbouw) ontving een eervolle vermelding voor haar afstudeerproject ‘Towards a Happier Havana’. De bekendmaking van de winnaars vond dit jaar plaats in de Studio van NEMO op het Marineterrein in Amsterdam.

Lesia Topolnyk wint (gedeelde) eerste prijs voor haar project ‘Un-United Nations Headquarters’.
Met het fascinerende ontwerp voor een gebouw waar vertegenwoordigers van de verschillende partijen in conflictgebieden elkaar kunnen ontmoeten op neutraal terrein beoogt Lesia Topolnyk de rol te verkennen die architectuur kan spelen in het absorberen van conflictsituaties. Het zes verdiepingen hoge schijfvormige complex is gesitueerd op de Krim en bestaat uit gangen, die symbool staan voor de informele ruimte waar politici met elkaar in gesprek gebracht kunnen worden. In al zijn eenvoud is het een zeer doorwrocht plan. Het geeft ook blijk van het grote ontwerptalent van de ontwerpster. Met haar plan, dat verweven is met haar persoonlijke geschiedenis, slaagt ze er op overtuigende wijze in om aan te tonen dat architectuur een betekenisvolle aanzet kan geven tot dialoog.

Eervolle vermelding voor project ‘Towards a Happier Havana’ van Iruma Rodríguez Hernández.
Het afstudeerproject betreft een stedenbouwkundig ontwerp voor het gebied rond de rivier Almendares in het hart van Havana. Het ontwerp is ontwikkeld vanuit de bewoners van de stad. Workshops met bewoners leveren een toolbox op die in het ontwerp wordt toegepast. Een verzameling van relevante ingrepen wordt uitgetest in het ontwerp.

Het oordeel van de jury
De jury bestaande uit Marieke Berkers (theorie), Harro de Jong (landschapsarchitectuur), Donna van Milligen Bielke (architectuur), Jasper Nijveldt (stedenbouw) en Eline Strijkers (interieurarchitectuur) kende een gedeelte eerste prijs toe en vier eervolle vermeldingen. Over de winnende afstudeerprojecten oordeelt ze: “De ontwerpers van de winnende plannen maken heldere keuzes en gaan daar zeer consequent op door. Deze plannen worden daarnaast gekenmerkt door een hoge ruimtelijke kwaliteit en een grote diepgang. De ontwerpers tonen met hun ontwerpvoorstellen een zeer hoge betrokkenheid wat leidt tot een heldere en krachtige positionering. Ze dragen tenslotte inspirerende oplossingen aan voor een actuele problematiek.”

Archiprix NL
De stichting Archiprix is een samenwerkingsverband van de Nederlandse onderwijsinstellingen op het gebied van architectuur, stedenbouw en landschapsarchitectuur, in Amsterdam, Arnhem, Delft, Eindhoven, Groningen, Maastricht, Rotterdam, Tilburg en Wageningen. Archiprix presenteert jaarlijks de beste afstudeerplannen van deze opleidingen. Alle dertig ingediende projecten worden gepresenteerd op de www.archiprix.nl. De andere winnaars zijn hier ook terug te vinden.

Lesia Topolnyk

Iruma Rodríguez Hernández

Delen