De AVROTROS Scenario Prijs gaat naar...

Gepubliceerd op

De AVROTROS Scenario prijs 2019 is gewonnen door Douwe Nagelmaker voor zijn scenario ‘Shalky’. De jury bestaande uit Achmed Akkabi, Erik de Bruyn, Astrid van Keulen en Ellen Dorrestein over de winnaar: ‘’Douwe is een schrijver die niet alleen zijn personages, maar een hele plek tot leven bracht. In zijn scenario weten we in eerste instantie niet wat zijn personages nou eigenlijk drijft, wat ze willen of moeten. Hij speelt behendig met hoe het leven zijn personages dan weer lijkt te overkomen en zijn personages het leven dan weer willen sturen.’’
De prijs bestaat uit de bekostiging van een internationaal georiënteerde opleiding of training ter hoogte van maximaal € 7.500,-

Uit het juryrapport:

De vakjury van de AVROTROS scenarioprijs 2019 bestaat dit jaar uit Achmed Akkabi, Erik de Bruyn, Astrid van Keulen en Ellen Dorrestein. De jury heeft de scenario’s met heel veel plezier gelezen. Wat hen opviel was de ambitie en durf waarmee iedere scenarist voor een heel specifieke arena of milieu heeft gekozen voor hun films en in één geval, televisieserie.

Zo koos Thomas van Noort met zijn western voor een echte genrefilm, schreef Mathijs Mulder een aflevering van een televisie-serie die zich afspeelt in een klein, conservatief dorp in de jaren zestig en koos Elvira Porcedda voor scifi-elementen tegen de achtergrond van een Italiaanse zomer. Zowel Perla Vita Beerens, als Douwe Nagelmaker als Bodil Matheeuwsen laten zien wat verveling en afzondering kan aanrichten in het leven van jongvolwassenen. In Amira Duynhouwers scenario is het niet de verveling, maar een klinische depressie die het leven van haar hoofdpersonages op scherp zet.

Dit jaar hebben de scenaristen echt een poging gedaan om karakter boven plot uit te werken. Om diepgang te zoeken in emotie en subtekst, en van daaruit het plot te sturen. Niet andersom. Dit juicht de jury toe. De schrijvers zijn op zoek gegaan naar authentieke dialogen die dicht bij realistische personages liggen. Zelfs als het niet altijd even goed gelukt is, toont het de kracht van de nieuwe generatie die iedereen een stem wilt geven, en niet alleen maar een lucky few. De lichting van 2019 schrijft divers en inclusief en dit prijzen wij enorm aan. Het is wat ons huidige film en televisielandschap nodig heeft.

Bij het lezen van de scenario’s zochten we naar een combinatie van eigenheid van de scenaristen, originaliteit van het verhaal, geloofwaardigheid van de dialogen en personages en grote zeggingskracht. Wie durft de werkelijkheid te representeren, maar daarmee de diepte van fictie in te duiken? Veel scripts waren overtuigend in 1 of meer aspecten. En we hebben over een paar favorieten lang gepraat. Zodoende eerst onze complimenten naar alle scenaristen van lichting 2019.

Wij reiken uiteindelijk de AVROTROS Scenarioprijs 2019 uit aan een schrijver die niet alleen zijn personages, maar een hele plek tot leven bracht. Een schrijver die om de hete brij heen lijkt te draaien, maar dat op uiterst charmante, humoristische en interessante wijze doet. In zijn scenario weten we in eerste instantie niet wat zijn personages nou eigenlijk drijft, wat ze willen of moeten. Hij speelt behendig met hoe het leven zijn personages dan weer lijkt te overkomen en zijn personages het leven dan weer willen sturen. En hoewel de gebeurtenissen op het eerste gezicht lijken te berusten op toeval, komt het verhaal precies uit waar het ook begon. Een bewuste keuze van de schrijver die lijkt te willen zeggen: het leven is zoals het is en komt zoals het komt in Diemen.

De AVROTROS Scenarioprijs 2019 gaat naar Douwe Nagelmaker voor zijn scenario ‘Shalky

Delen