De Camalot Commercial Award 2019 gaat dit jaar naar...

Gepubliceerd op

De Camalot Commercial Award 2019 gaat dit jaar naar commercial La Révolution, For You, gemaakt op initiatief van cinematographer Bo Bolderink. De jury bestaande uit Bart Heijboer, Pieter Scheltema, Robbie van Brussel, Menno Mans, Tessa Pope en Maarten van Waning over de winnaar: ‘’De winnaar is de aanstekelijk vrolijke, knap gemaakte, strak gesneden reclamefilm die ook nog eens een dansfilm is. Voor man én vrouw... dwars door elkaar.’’
De prijs bestaat uit huurapparatuur met een waarde van € 2.500,-

Uit het juryrapport: 

Niemand gaat naar de filmacademie met het idee later commercials te regisseren. Dat is helemaal niet zo gek, want commercialmakers hebben geen enkele vrijheid. Die maken film in opdracht van anderen, binnen kaders die anderen vaststellen. Dus waar is dan de ruimte voor je eigen ideeën?

Inderdaad, niemand gaat naar de filmacademie met het idee later commercials te gaan filmen. Maar de grap is, dat mensen wel van de filmacademie afkomen met het idee commercials te gaan filmen.

Elk jaar studeren er talenten af, die binnen no-time commercials staan te draaien. Hoe dat komt? Omdat ze erachter komen dat het niet waar is. Binnen de opdracht van anderen, binnen die kaders van een briefing is voor de grootste talenten juist een en al ruimte. En in het midden van die ruimte… staat een groot vraagteken.

Goede commercialfilmers krijgen geen opdracht. Ze krijgen een vraag: "Hoe zou jij dit aanpakken?"

Om die vraag te beantwoorden, heb je juist eigen ideeën nodig. Vaak zijn dat dingen die je zelf mooi vindt. Waar je zelf van houdt. Die je heel graag eens zou doen. En die je weet in te passen in de opdracht.

De makers van de winnende commercial van dit eindexamenjaar hadden dat heel goed begrepen. Ze zagen de ruimte binnen de kaders en wisten precies te doen waar ze zelf zin in hadden, ter meerdere glorie van het merk.

Over La Revolution:

Het idee eigentijds. De uitvoering eigenwijs.

De winnaar is de aanstekelijk vrolijke, knap gemaakte, strak gesneden reclamefilm die ook nog eens een dansfilm is. Voor man én vrouw... dwars door elkaar. Vive la Revolution….

De winnaar is "La Revolution… For You" van D.O.P. Bo Bolderink. 

 

Delen