De Topkapi Films Fictie Prijs 2019 gaat naar...

Gepubliceerd op

De Topkapi Films Fictie Prijs 2019 is gewonnen door de crew van de film Porfotto. De jury bestaande uit Dunya Khayame, Tim Kamps, Lotte Tabbers, Jasper Wolf en Laurette Schillings over de film: ‘’Samen met de eindexamenfilm Shalky zet Porfotto vol overtuiging een wereld neer met een eigen problematiek en interessante personages. Porfotto valt op door de sterke karakters en acteursregie. Op subtiele wijze wordt er meer en meer van deze personages onthuld werd. Op de huid, uit het hart.’’
De prijs bestaat uit een reis ter waarde van € 3.000 naar de Berlinale 2020 voor de crew.

Uit het juryrapport: 

De Topkapi Films Fictieprijs jury bestond dit jaar uit actrice en schrijfster Dunya Khayame, schrijver en regisseur Tim Kamps, schrijfster Lotte Tabbers, cameraman Jasper Wolf en producente Laurette Schillings.

De jury bekeek dit jaar weer met genoegen een zevental films.

Duidelijk kwam dit jaar de liefde voor genrefilm naar voren. Maar een genrefilm kun je niet maken door simpelweg de conventies te volgen. Voor een genrefilm heb je juist een goede inhoud nodig, een sterk thema dat je in een fantasierijke wereld kan vertellen en daarbij uit te stijgen boven de clichés. Technisch gezien waren we onder de indruk van Ningyo waarbij we de production value hierbij even apart willen benoemen. Mooie beelden, sterk acteerwerk en een vrouwelijk en divers perspectief dat helaas vaak nog ondergeschikt is in het huidige Nederlandse filmklimaat.

De films die er voor de jury uitsprongen waren de films die zich op, voor de regisseurs, herkenbaar terrein afspeelde. En dat voelde je. Zowel de films Shalky als Porfotto zette vol overtuiging een wereld neer met een eigen problematiek en interessante personages. Porfotto viel op door de sterke karakters en acteursregie; een crimineel die zijn dronken moeder verzorgt en die schrikt van zijn broertje die zich achter de bank verstopt heeft. Een jochie die thuis moet afwassen van zijn zus nadat hij een overval heeft gepleegd. Shalky kenmerkt zich in originaliteit en de terloopsheid waarmee dit verhaal zich ontvouwt: een object dat quasi willekeurig uit een flat naar beneden wordt gegooid. Een kelderbox waarin een kapper huist met zijn eigen mores. Het zijn beelden die je bijblijven en die juist in hun gebrek aan pretentie poëtisch zijn.

De jury heeft lang getwijfeld tussen deze films maar heeft uiteindelijk gekozen voor de film die op alle vlakken van het filmmaken het meest wist te overtuigen. De film waarbij we het meest konden meevoelen met alle personages en waar op subtiele wijze meer en meer van deze personages onthuld werd. Op de huid, uit het hart. De Topkapi films fictieprijs gaat dit jaar naar: Porfotto.

Delen