De VPRO Documentaire Prijs gaat naar...

Gepubliceerd op

De VPRO Documentaire prijs 2019 gaat dit jaar naar de crew van Als je later groot bent. De jury bestaande uit Bella Boender, Yaniv Wolf en Barbara Truyen over de documentaire: ‘’Consequent wordt de beeldtaal doorgevoerd en brengen de muziek en het ritme van de montage een mooie emotionele gelaagdheid. Met minimale middelen krijgt de kijker de ruimte om zelf na te denken over hoe we in het leven staan.’’ De prijs bestaat uit een Golden Ticket voor maximaal 6 crewleden naar een Europees documentaire festival.

Uit het juryrapport:

We vinden het elk jaar zeer eervol om te mogen kijken naar de documentaire-oogst van de Filmacademie. Met plezier ontdekken we nieuwe talenten. Wie heeft er een goed oog, een mooie visie? Hoe is die verbeeld? En welke rol speelt geluid, muziek en mixage in de vertelling? Hoe is de opbouw van de film en met welk gevoel blijf je aan het einde van de film achter? Wij kijken als jury altijd naar het geheel. Telt de samenwerking van alle verschillende afstuderende disciplines op?

We hebben naar zes documentaires gekeken. Wat dit jaar opvalt is dat ze allen over existentiële levensvragen gaan: Wie ben ik, hoe leef ik, welke keuzes maak ik? Wordt het leven bepaald door nature of nurture?

Waar een lichting soms in vorm en onderwerpskeuze grenzeloos is, of experimenteel, is dit een wat conservatiever jaar. De films zijn over het algemeen zoekend. Soms wordt er een antwoord gevonden op de grote levensvragen en soms niet. Soms zit er een duidelijke visie in de films en soms niet. We vinden de opbouw van de vertellingen dit jaar wat fragmentarisch. De films laten eerder een ‘slice of life’ zien, of een status quo, dan dat dat er een grote ontwikkeling plaatsvindt of er iets op het spel staat. Er worden veel vragen gesteld en bijna alle films laten het aan de kijker om de vragen te beantwoorden. We waarderen dat serieuze onderwerpen soms ook op een luchtige of humorvolle manier worden gebracht. De films dit jaar zijn eerder impliciet dan expliciet van toon. En alle films zijn ambachtelijk goed gemaakt, zoals we dat van de Filmacademie gewend zijn.

Dan nu over de winnende film:
Deze film verbeeldt de visie van de filmmaker op een, wat ons betreft, zeer geslaagde manier. Bij de crew van de winnende film is het duidelijk dat de samenwerking overtuigend optelt en dat elke discipline de ruimte krijgt om een mooi visitekaartje af te geven. Consequent wordt de beeldtaal doorgevoerd en brengen de muziek en het ritme van de montage een mooie emotionele gelaagdheid. Met minimale middelen krijgt de kijker de ruimte om zelf na te denken over hoe we in het leven staan. 

Delen