Experimentele Brahms in première 

Gepubliceerd op

Op 19 en 20 september kunt u luisteren naar een heel nieuwe interpretatie van Brahms’ Symfonie no. 1 en Pianoconcert no. 1. Johannes Leertouwer, dirigent van de Nieuwe Philharmonie Utrecht en docent aan het CvA, doet momenteel promotieonderzoek naar hoe Brahms gespeeld werd in verschillende perioden van de geschiedenis. Centraal daarbij staat de vraag of speeltechnieken en expressiemiddelen die in het begin van de twintigste eeuw zijn afgeschaft weer kunnen worden ingezet om een nieuw licht te werpen op Brahms’ orkestmuziek. Dat dat tot verrassende uitkomsten leidt, is te horen tijdens deze eerste presentatie van Leertouwers onderzoeksresultaten. Solist in Brahms’ pianoconcert is Paolo Giacometti, die een Blüthner-vleugel uit 1857 bespeelt. 

‘Sinds we opnamen kunnen maken, zijn de speelstijlen van alle orkesten naar elkaar toegegroeid,’ aldus Johannes Leertouwer. ‘We streven allemaal naar gelijkmatigheid en herhaalbaarheid. Ik wil onderzoeken of we expressiemiddelen die in de twintigste eeuw overboord zijn gegaan, opnieuw kunnen gebruiken. Er is al veel kennis verzameld over de negentiende-eeuwse uitvoeringspraktijk. Ik wil nu de uitvoerbaarheid en de expressieve werking van de verloren negentiende-eeuwse stijlmiddelen onderzoeken.
Dankzij de samenwerking tussen het Conservatorium van Amsterdam, de Nieuwe Philharmonie, de Leidse Universiteit, en niet te vergeten de vooraanstaande collega’s, alumni en studenten van het Conservatorium van Amsterdam die hun medewerking aan het orkest hebben toegezegd, kan ik mijn ideeën testen en ontwikkelen in een geweldig laboratorium. We gaan experimenteren met tempovrijheid, met vibrato en met portamento.’

Dit is het eerste concert in een reeks van vier, die de komende jaren telkens in de derde week van september plaatsvinden in Leiden en Amsterdam. Op het programma staan Brahms’ symfonieën, de twee pianoconcerten, het dubbelconcert en het vioolconcert. 

Concerten

do 19 september
19.30 uur Bernard Haitinkzaal, Conservatorium van Amsterdam
Toegang gratis

vr 20 september 
20.15 uur Stadsgehoorzaal Leiden
Informatie en kaarten

In de Leidse Nacht van Ontdekkingen, op zaterdag 21 september, vertelt Johannes Leertouwer over zijn onderzoek in een lezing met muziek, in de Tempelzaal van het Rijksmuseum van Oudheden aan het Rapenburg. 
Meer informatie

Johannes Leertouwer

Delen