Prijzenregen: Hannah Hoekstra wint Theo d'Or, Karlijn Kistemaker BNG Bank Theaterprijs, Gouden Krekel Jörgen Tjon A Fong, Theaterfotografie Prijs naar Paradijsvertraging

foto: Nederlands Theater Festival - Anna van Kooij

Gepubliceerd op

Tijdens het Nederlands Theater Festival in Amsterdam werd op 15 september 2019 de Theo d'Or uitgereikt aan Hannah Hoekstra voor haar rol van Emma in People, Places & Things bij Toneelgroep Oostpool. De Theo d’Or is de belangrijkste Nederlandse toneelprijs voor een actrice. Hannah Hoekstra is afgestudeerd aan de Amsterdamse Toneelschool&Kleinkunstacademie in 2010.

Karlijn Kistemaker, afgestudeerd aan de Regie Opleiding in 2013, heeft de BNG Bank Theaterprijs 2019 ontvangen. De prijs krijgt ze voor de voorstelling Missie Márquez in Colombia (deel 7, 8 en 9) die ze met haar gezelschap Kompagnie Kistemaker maakte.

Jörgen Tjon A Fong, afgestudeerd in 1999 aan de Toneelschool, is met Martin Luther King van Urban Myth i.s.m. De Krakeling & STIP theaterproducties de winnaar van de Gouden Krekel 2019 voor de meest indrukwekkende jeugdtheaterproductie.

Dit jaar werd de Theaterfotografie Prijs uitgereikt aan fotograaf Bart Grietens voor zijn fotoserie van Paradijsvertraging, de afstudeervoorstelling van Lichting 2018 van de Mime Opleiding/ Collectief Het Paradijs
.

De jury over Hannah Hoekstra
‘Als Emma, een actrice die probeert af te kicken van haar verslaving aan drank en drugs, trekt Hannah Hoekstra in People, Places & Things alle registers open. In een lange voorstelling waarbij ze geen moment het toneel verlaat, openbaart zich steeds duidelijker een spannend droste-effect, waarbij de actrice een actrice speelt die continu aan het spelen is. (…) Zo bespeelt Hoekstra zowel haar tegenspelers als het publiek en dwingt ze ons naar de plek waar ze ons hebben wilt. Een magistrale tour de force.’

De jury over Karlijn Kistemaker
De jury vindt het ‘bijzonder knap hoe Kistemaker (1986) werkelijkheid en theater samen laat smelten in haar eigen magisch-realistisch universum. De spelers transformeren tot personages die zo uit een stripboek kunnen wandelen, maar nergens verliest hoofdpersoon Kistemaker haar integriteit of haar kwetsbaarheid.’

De jury over Martin Luther King:
Een aangrijpende muziektheatervoorstelling met prachtig spel en muziek die pijnlijk duidelijk maakt dat de strijd van Martin Luther King nog even actueel is. Door de slimme regie worden we van toeschouwers deelnemers in een mars voor gelijke rechten.

De jury over de serie Paradijsvertraging van Mime Lichting 2018 / Collectief Het Paradijs
De hele serie spat van de dynamiek, emotie en energie. Elke foto leeft en intrigeert. Dit is intelligente, scènefotografie in de puurste vorm, waarbij door slimme focus vrijwel elk beeld verbonden wordt door een belangrijk thema uit de voorstelling.’

Voor meer informatie over de toneelprijzen kijk op: https://tf.nl/toneelprijzen/#

 

Hannah Hoekstra foto: Nederlands Theater Festival - Anna van Kooij

Uitreiking BNG Bank Theaterprijs, foto: Moon Saris

foto: 'Paradijsvertraging' Bart Grietens

Delen