Jan Zoet verlaat Academie voor Theater en Dans

Fotografie: Bibi Veth

Gepubliceerd op

Jan Zoet neemt per 1 februari afscheid als directeur van de Academie voor Theater en Dans (ATD), onderdeel van de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten. Per die datum verruilt hij zijn functie bij de ATD voor die van algemeen directeur van Amare, het nieuwe onderwijs- en cultuurcomplex dat in 2021 opent in Den Haag. Zoet heeft dan bijna zeven jaar leiding gegeven aan de Amsterdamse theater- en dansopleidingen.

Sinds zijn aantreden als directeur van wat toen nog de Theaterschool heette, heeft Jan Zoet de academie verder op de kaart gezet als het toonaangevende opleidingsinstituut op het gebied van theater en dans in Nederland. Bert Verveld, collegevoorzitter van de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten, reageert: “Jan Zoet was en is van enorme betekenis voor de Academie voor Theater en Dans en daarmee ook voor de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten. Hij heeft de afgelopen jaren de academie nieuwe inspiratie gegeven, de contacten met het werkveld versterkt en de ramen opengezet. Onder zijn leiding zijn belangrijke vernieuwingen doorgevoerd in onderwijs en onderzoek en in de manier van werken. De academie staat er goed voor. Wij zullen hem missen, in het werk, maar ook vanwege zijn grote collegialiteit. Wij feliciteren Jan met deze prachtige benoeming en wensen hem veel succes in deze volgende stap, die naadloos past in zijn ambitie: zo veel mogelijk mensen uit zo veel mogelijk doelgroepen in contact brengen met de performing arts en het vergroten van de cruciale rol van de kunsten in de samenleving.”

Voor zijn komst naar de Academie voor Theater en Dans was Jan Zoet veertien jaar directeur van de Rotterdamse Schouwburg. Zijn ervaring in de podiumkunsten en het kunstonderwijs, en zijn bevlogenheid voor de kunsten in het algemeen – Jan Zoet is al jaren voorzitter van belangenvereniging Kunsten ’92 - komen vanaf volgend jaar samen in zijn directeurschap van Amare. Dat complex in het centrum van Den Haag wordt de thuisbasis voor het Residentie Orkest, het Nederlands Dans Theater, het Koninklijk Conservatorium en Dans- en Muziekcentrum Den Haag. Jan Zoet ziet het als een uitdaging om Amare uit te bouwen tot een inclusief huis voor de kunsten voor heel Den Haag.

 

Delen