Lesia Topolnyk wint Tamayouz International Graduation Projects Award 2019

Lesia Topolnyk received the Tamayouz International Graduation Projects Award in Amman

Gepubliceerd op

Alumna Lesia Topolnyk heeft de Tamayouz International Graduation Projects Award gewonnen! Ze won een 2-jarige MSc-beurs aan de Universiteit Politecnico in Milaan. Lesia studeerde in 2018 af (cum laude) aan de Academie van Bouwkunst. In 2019 won ze de Archiprix International / Hunter Douglas Award in Chili en ook de Nederlandse Archiprix.

International Graduation Projects Award 2019
Het doel van deze prijs voor architectonisch ontwerp is om de excellentie in het ontwerp en onderwijs wereldwijd te erkennen. Deze prijs is een Open International Student Award, waarbij alle afstudeerders in architectuur en architectuurontwerptechnologie van overal over de wereld in aanmerking komen om deel te nemen. 

Un-United Nations Headquarters
In haar afstudeerproject, ‘ Un-United Nations Headquarters’, onderzocht Lesia de nieuwe kansen die ontstonden binnen de met elkaar verbonden gebieden van politiek en architectuur. Het project ziet een alternatieve toekomst voor gebieden met onopgeloste conflicten door het geschil als een situatie te benaderen, die zou kunnen transformeren tot iets positiefs onder de juiste omstandigheden.

Opmerkingen uit het juryrapport
“Dit project werd briljant getekend en uitgelegd. Het is provocerend en werd gekozen als basis voor discussie over de rol die architectuur kan spelen bij het vestigen van aandacht op conflicten.”

“Het gebouw creëert een ruimte voor discussie binnen een radicale vorm in tegenstelling tot orthodoxe typologieën. Het lost complexe sociale interconnectiviteit op met duidelijkheid en eenvoud. Het gebied was goed gekozen vanwege de connectie met zowel lokale als wereldwijde politieke situaties.”

“Het project werd door het panel meer gezien als een manifest voor de kracht van architectuur om maatschappelijke conventies te transformeren dan als een echt architectonisch voorstel. Dat gezegd hebbende, het programma is echter volledig ongestoord door andere architecturale, culturele, bouwkundige of economische krachten. Het creëert eenvoudig een doorgang. Het is bewonderenswaardig door zijn eenvoud en door het creëren van een architectuur die precies doet wat het van plan is - een vat voor politieke discussie bieden.”

 

Delen