NBA Educatieprojecten: Ballet met je klas en De Kunstbrigade op School

foto: Antoinette Mooy

Gepubliceerd op

Gedurende dit schooljaar zullen bachelor-studenten van de Nationale Balletacademie een bijdrage leveren aan twee belangrijke educatieprojecten, die erop gericht zijn om jonge kinderen kennis te laten maken met het beroep balletdanser. Het eerste is Ballet met je klas, een project van Nationale Opera & Ballet, waarbij twee studenten met een educatiemedewerker op bezoek gaan bij een groot aantal scholen in Amsterdam. Het tweede project is De Kunstbrigade op School, van de gelijknamige stichting, dat zich richt op scholen door heel Noord-Holland.

Ballet met je klas
De educatieafdeling van Nationale Opera & Ballet ontwikkelde Ballet met je klas in eerste instantie voor kinderen die doorgaans niet of nauwelijks de kans hebben om ballet in een theater te zien. Inmiddels wordt het project door een groot aantal reguliere Amsterdamse basisscholen én basis- en middelbare scholen in het speciaal onderwijs afgenomen. Dit seizoen bezoeken twee dansstudenten van de Nationale Balletacademie en een danseducatiedocent de scholen, waar ze – per dag – met drie klassen aan de slag gaan. Lin van Ellinckhuijsen (programmamaker danseducatie bij Nationale Opera & Ballet): “De dansers laten in een verkorte les zien hoe ze zich opwarmen, daarna mogen de kinderen meedoen. Ze rekken en strekken, leren de vijf balletposities en worden uitgedaagd om sprongen te maken. En ze ervaren bijvoorbeeld hoe het is om, als je op één been op je tenen staat, rondgedraaid te worden door een danser of hoe het voelt om spitzen te dragen of hoog opgetild te worden door een danser.” Daarna mogen de kinderen al hun vragen afvuren op de dansers; over spitzen, eten en diëten, schaamte, enzovoort. Lin: “Daar bereiden we de dansers ook op voor, want soms gaan die vragen best ver. We hebben wel eens een kind gehad dat in lekker plat Amsterdams vroeg: ‘Hoeveel schuift dat nou als je een danser bent?’.” Vervolgens leren de verschillende klassen elk een choreografie die ze daarna, in de aula of gymzaal, voor de hele school mogen opvoeren. De NBA-studenten besluiten de schoolvoorstelling met een pas de deux. Dit seizoen is dat Embers van Ernst Meisner. Lin: “Voor de NBA-studenten is dit ook een belangrijke ervaring. Ze leren om zichzelf te presenteren en om te verwoorden wat er bij het beroep van een danser allemaal komt kijken.” Lachend: “Daarbij zijn ze op zo’n dag ook écht even de sterren: we gaan met een taxi naar de scholen en na afloop willen de kinderen allemaal een handtekening van hen.”
Meer info: www.operaballet.nl/en/node/3467

De Kunstbrigade op School
Een van de projecten van Stichting Kunstbrigade op School is dit jaar De Notenkraker en als Nationale Balletacademie zijn wij gevraagd om mee te werken aan dit project. Leerlingen van scholen in Noord-Holland die zich voor dit project inschrijven studeren – per klas – onder leiding van docenten van de Kunstbrigade een choreografie in. De verschillende choreografieën vormen op de slotdag samen één mini-Notenkraker-productie, waarin het beroemde sprookjesverhaal tot leven komt, met onder meer het Sinterklaas- c.q. Kerstfeest, het gevecht tussen de muizen en de tinnen soldaatjes, de dans van de sneeuwvlokken, de Arabische, Chinese en Russische dans en de beroemde bloemendans. De studenten van de Nationale Balletacademie vertolken tijdens deze feestelijke voorstelling voor ouders, leraren en ander publiek de beroemde pas de deux uit het ballet.
Meer info: www.kunstencultuuropschool.nl/activiteiten/detail/q/id/6128/titel/de-notenkraker

 

Delen