Op weg naar een diverser studieaanbod

Gepubliceerd op

Op zondag 13 oktober verscheen in de Volkskrant een gastcolumn van Florence van de Haar. Hierin betoogt de Reinwardt-student dat cultuur- en kunstopleidingen niet divers genoeg zijn in hun studieaanbod. Daar zijn de Reinwardt Academie en de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten het volledig mee eens.

In haar column voor de Volkskrant betoogt derdejaars Reinwardt-student Florence van de Haar dat de kunstopleidingen in Nederland bijdragen aan het falende diversiteitsbeleid in de culturele sector. Dit komt omdat wordt onderwezen vanuit een westers en wit perspectief. Er is geen aandacht voor kunst ‘die iets te maken heeft met die van de grootste migrantengroepen alhier’. En, zo besluit ze haar column,‘als je studenten steeds hetzelfde leert, moet je niet raar opkijken dat er niets verandert’. Er is dus werk aan de winkel. En dat weten we maar al te goed. Niet voor niets is inclusiviteit een van de speerpunten in het nieuwe beleidsplan van de Reinwardt Academie.

Inclusiviteit op de Reinwardt-agenda
In de komende beleidsperiode (2019-2024) is inclusiviteit een thema dat hoog op de agenda staat. Het diversiteitsbeleid van de academie zal een integraal beleid zijn en zich richten op studentenpopulatie, medewerkers, communicatie en een inclusieve leeromgeving. Hierbij kan worden geprofiteerd van het academieoverstijgende lectoraat ‘Diversity in the Arts’ dat binnen de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten wordt ingericht. Maar zoals Florence al aangeeft in haar column, bereiken cultuur- en kunstopleidingen niets als ze niet ook kijken naar de inhoud van het onderwijs. En daar zijn we nu druk mee bezig.

Interculturele sensitiviteit
Op dit moment ontwikkelt de Reinwardt Academie nieuwe onderwijsprogramma’s voor de bachelor en de master. Beide gaan in het studiejaar 2020-2021 van start. Hierin zal meer aandacht zijn voor diversiteit van bronnen én voor de ontwikkeling van interculturele sensitiviteit. Eind deze maand, op 31 oktober, is er een bijeenkomst voor studenten om mee te praten over het nieuwe onderwijsprogramma. Wat vinden zij dat de Reinwardt-student moet kennen en kunnen in de huidige, diverse maatschappij?

De Reinwardt Academie en de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten realiseren zich de rol die zij als onderwijsinstelling hebben in de samenleving en voelen een grote maatschappelijke verantwoordelijkheid. Goed onderwijs maak je samen. En dat kan alleen als je ruimte biedt aan meerstemmigheid en verscheidenheid.

Nel van Dijk
directeur Reinwardt Academie

 

Delen