Terugblik van de Nationale Balletacademie

Gepubliceerd op

Sinds de zomer hebben wij als Nationale Balletacademie weer veel mooie nieuwe ervaringen opgedaan en veel jong, sprankelend danstalent aan het werk gezien. Begin juli vonden de voorstellingen van onze jaarlijkse eindejaarsproductie Dansers van Morgen plaats, die ditmaal zelfs de cover van het Britse danstijdschrift Dance Europe haalden. Daarna vond een uiterst succesvolle editie van onze International Summer School plaats, als ook de eerste editie van onze nieuwe Zomerdansdag voor de allerjongsten. Begin september traden alle leerlingen en studenten van onze school vervolgens op tijdens het jaarlijkse seizoensopeningsgala van Het Nationale Ballet.

Op 9 en 10 juli vonden in Nationale Opera & Ballet in Amsterdam – het vaste ‘huis’ van Het Nationale Ballet – twee voorstellingen plaats van Dansers van Morgen. Artistiek directeur Ernst Meisner, voor wie dit de eerste editie van de eindejaarsproductie was, is zeer gelukkig met het resultaat. “Ik ben allereerst ongelooflijk trots op al onze leerlingen. Voorts ben ik heel blij dat we als school een volledige Paquita hebben kunnen presenteren, in de prachtige versie van adjunct artistiek directeur van Het Nationale Ballet Rachel Beaujean, inclusief alle solo’s én de prachtige decors en kostuums van François-Noël Cherpin.”
Daarnaast werden de leerlingen onder meer ook uitgedaagd in diverse nieuwe choreografieën – “Zoals in twee prachtige creaties van Wubkje Kuindersma en Didy Veldman” – en in Wayne McGregors meesterwerk Atomos. Meisner: “Ik vind het heel bijzonder dat we als school zo’n geweldig, ‘volwassen’ werk hebben mogen dansen.” De feestelijke finale van Dansers van Morgen werd gevormd door Bolero van Gregor Seyffert en Larisa Dobrozhan, een spetterend spektakelstuk op Ravels iconische Bolero, waarin alle leerlingen en studenten zich van hun beste kant lieten zien.
Voor het eerst werden de voorstellingen van Dansers van Morgen live begeleid door Het Balletorkest, het vaste begeleidingsorkest van Het Nationale Ballet en Nederlands Dans Theater. Meisner: “Dat zorgde voor een fantastische extra dimensie en het mooie is dat de samenwerking niet ophoudt bij de voorstellingen: de musici van het orkest zullen door het jaar heen ook muziekworkshops voor de balletstudenten verzorgen.”

Tijdschrift Dance Europe deed in het augustus/september-nummer uitgebreid verslag van Dansers van Morgen en schreef onder meer:
“The standard of the whole performance was very high and inspiring (…) This year, the dancers got their teeth into the final section of Wayne McGregor’s Atomos. They looked very at home in the organic movement idiom, which was interpreted with a nice light quality by Anna van Dieren (…) The big classical challenge for the graduates came in the form of Paquita (…) The dancers rose to the occasion and there were some remarkable performances, particularly from leading lady Emma Mardegan”.
Een foto van Mardegan, in haar solo uit Paquita, sierde zelfs de cover van het toonaangevende danstijdschrift.

International Summer School
Van 15 t/m 26 juli vond vervolgens de jaarlijkse International Summer School van de Nationale Balletacademie plaats, in de studio’s van Het Nationale Ballet. Maar liefst 160 talenten in de leeftijd van 15 tot 21 jaar namen deel aan deze twee weken durende intensive, met lessen van onder anderen Mara Galeazzi (ex-principal van The Royal Ballet), Jozef Varga (eerste solist van Het Nationale Ballet), internationaal gerenommeerd docent Nanette Glushak, Caroline Sayo Iura (balletmeester van de Junior Company van Het Nationale Ballet), choreograaf Golan Yosef (voormalig student van de Nationale Balletacademie), ex-dansers van Studio Wayne McGregor en diverse docenten van de Nationale Balletacademie. Ernst Meisner: “Van de 160 deelnemers wilden er 80 auditie doen bij onze school. Dat is een enorm hoge score. Vier studenten hebben wij meteen na afloop aangenomen, enkele anderen komen in de komende maanden terug voor ‘short term studies’.”

Zomerdansdag
Kinderen die deelnamen aan de Zomerdansdag konden een kijkje achter de schermen nemen van de International Summer School en op die manier professionele dansstudenten aan het werk zien. De Zomerdansdag is een nieuw initiatief van de Nationale Balletacademie om jonge kinderen in Nederland de kans te bieden om de academie te leren kennen en om samen met andere jonge dansliefhebbers een bijzondere dag te beleven. Tachtig kinderen vanuit het hele land, in de leeftijd van 7 tot 11 jaar, namen deel aan deze eerste piloteditie van de Zomerdansdag. Naast het bezoek aan de Summer School kregen de kinderen les in de studio’s van Het Nationale Ballet en leerden zij een choreografie uit Don Quichot, die zij aan het einde van de dag uitvoerden voor hun ouders en begeleiders. Meisner: “De dag was zo’n groot succes dat we nu al besloten hebben om het initiatief volgend jaar te herhalen, maar dan in een uitgebreidere versie, ofwel: de Zomerdansdagen.”

Gala Het Nationale Ballet
Op 10 september waren alle ruim 130 leerlingen en studenten van de Nationale Balletacademie te zien in het Grand Défilé, waarmee Het Nationale Ballet sinds 2011 zijn jaarlijkse galavoorstelling opent. Meisner: “Voor de meeste kinderen uit NBA 1, die pas kort daarvoor hun opleiding begonnen waren, was dit hun eerste optreden op een groot balletpodium. Ook deden er veel nieuwe studenten mee aan het Grand Défilé, die dit jaar begonnen zijn in NBA 6, 7 of in een van de bachelor-klassen.” Door in het Grand Défilé niet alleen de dansers van Het Nationale Ballet en de Junior Company aan het publiek te presenteren, maar ook alle leerlingen en studenten van de Nationale Balletacademie, onderstreept Ted Brandsen, artistiek directeur van Het Nationale Ballet, het grote belang dat hij hecht aan de intensieve samenwerking tussen onze opleiding en het gezelschap.

Summer School, foto: Antoinette Mooy

Zomerdansdag, foto: Antoinette Mooy

Gala, foto: Antoinette Mooy

Delen