Afstudeervoorstelling Een Carnaval genomineerd voor de AHK Eindwerkprijs 2019

Foto: Robert van der Ree

Gepubliceerd op

De afstudeervoorstelling Een Carnaval van Jessie L’Herminez, Lisanne Bovée, Jorik Damman en Emma Boots zijn genomineerd voor de AHK Eindwerkprijs 2019. De voorstelling dingt mee in de categorie beste bachelorproject. Tijdens de prijsuitreiking op 25 november wordt bekendgemaakt wie de prijzen: € 3.000 voor het winnende bachelorproject, € 3.000 voor het winnende masterproject en de Publieksprijs in ontvangt zal nemen.

Een Carnaval 
Een Carnaval is de afstudeervoorstelling in 2019 van Jessie L’Herminez (regisseur, Regie Opleiding), Lisanne Bovée (scenograaf, opleiding Scenografie), Rutger Bouwman (geluidsontwerp, opleiding Design & Technologie), Jorik Damman (technische productie, opleiding Design & Technologie) en Emma Boots (productieleiding, Opleiding Productie Podiumkunsten). De voorstelling is een beeldende en muzikale voorstelling die is ontstaan vanuit een historisch onderzoek naar de waarden en tradities van een oeroud en wereldwijd gevierd ritueel: het carnaval. Het gaat over de zin van de onzin. Samen met mime-acteurs, een grote groep amateurspelers en een artistiek kernteam, creëren de makers in de lege ruimte van het vlakke vloertheater: ‘een nieuw carnavalsritueel geschikt voor iedereen.’ 

Jessie L'Herminez: 'De voorstelling is ontstaan vanuit een verlangen naar verbinding en hoop, die weer ontstond vanuit een gevoel van machteloosheid tegenover de cynische neoliberalistische samenleving met haar kenmerken als rationalisme, individualisme, groei- en prestatiegerichtheid. Door het eren van de zotheid laten we zien dat onzin wel zinnig is en dat iets niet per definitie nuttig of rendabel moet zijn. We geloven dat de metamodernistische westerse mens een al dan niet bewuste behoefte heeft om terug in verbinding te komen met elkaar en de onzichtbare wereld: die van de verbeelding en de natuur. Deze voorstelling verbindt mensen met elkaar en die onzichtbare wereld. Hier terug te zijn geweest kan laten zien dat verandering en herstel van de gezondheid van de gemeenschap mogelijk is!

Door de samenwerking met een groep vrijwilligers, inwoners van Amsterdam, verbinden wij letterlijk met de wereld buiten het theater. Er kwamen nieuwe mensen het theater binnen die hier nog nooit waren geweest.' 

Stem op Een Carnaval
Op maandag 25 november maakt de jury de winnaars bekend tijdens een feestelijke ceremonie op het Conservatorium van Amsterdam. Stemmen en meer informatie is te vinden op www.ahk.nl/eindwerkprijs. 

Aanbevelingen
Publieksreactie van Jan van den Berg, o.a. lid van de eindexamencommissie Regie: 'Met Een Carnaval heeft Jessie L’Herminez, naar mijn overtuiging, een buitengewoon opwindende en intelligente voorstelling gecreëerd. Je ziet dat de regisseur haar acteurs/performers weet aan te zetten tot onvoorwaardelijke maskerades, extatische groepsdansen en opzienbarende metamorfoses, die allemaal ontstaan vanuit een theatrale botsing - dialoog - van professionele en amateur-spelers. Dat draagt er op een aangrijpende manier toe bij dat zowel spelers als toeschouwers een grensoverschrijdende ervaring opdoen die raakt aan de essentie van carnaval én theater.'

Steven van Watermeulen, opleiding Regie en Scenografie - Academie voor Theater en Dans: 'Een Carnaval is een radicale, van noodzaak doordrongen voorstelling (...). De voorstelling heeft een eigen taal, een eigen beeld, scènes die op het netvlies blijven hangen en bovenal sfeer. Een unieke sfeer: een uniek theaterfeest.'

Marcus Azzini, artistiek leider Toneelgroep Oostpool: 'Een Carnaval is haast een religieuze ervaring en daardoor gaat de voorstelling op de een of andere manier ook over zingeving. Het overstijgt het hoofd en het denken. Het gaat om het samenzijn en de collectieve ervaring van spelers en publiek. En dat is belangrijk.'

'Een Carnaval is de beste voorstelling die ik vorig seizoen heb gezien. Het was een onvergetelijke ervaring.'
publieksreactie Maria Kraakman

Foto: Robert van der Ree

Delen