‘Insight out’ en ‘Forever flow of wet long fingers’ winnen AHK Eindwerkprijs 2019

V.l.n.r. Gabriela Acosta Camacho, Carmen Lamptey en Elisabeth Raymond (foto: Erwin van Amstel)

Gepubliceerd op

Op maandag 25 november zijn de AHK Eindwerkprijzen voor de beste afstudeerprojecten van 2019 uitgereikt. De prijs in de categorie Bachelor is dit jaar gewonnen door Elisabeth Raymond (bachelor SNDO - Choreografie) met haar voorstelling Forever flow of wet long fingers. De prijs in de categorie Master is overhandigd aan Gabriela Acosta Camacho en Carmen Lamptey (master Kunsteducatie) voor hun project Insight out. Traag naar de hemel, de afstudeerfilm van Marlies Smeenge, werd de winnaar van de Publieksprijs.

De Eindwerkprijs van de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten bestaat uit een geldbedrag van €3.000 in de categorieën bachelor en master en een publieksprijs. Vijf bachelorprojecten en vijf masterprojecten van lichting 2019, afkomstig van verschillende academies, waren genomineerd. De jury heeft alle inzendingen op drie criteria beoordeeld: de kwaliteit van het werk, de manier waarop de afgestudeerden verbinding hebben gelegd met de buitenwereld en de relevantie van hun werk voor de ontwikkeling van het vakgebied.

Winnend bachelorproject ‘Forever flow of wet long fingers’
Elisabeth Raymond studeerde af aan de Academie voor Theater en Dans met haar voorstelling Forever flow of wet long fingers.

Uit het juryrapport: ‘De wederzijdse afhankelijkheid van de dansers, de flinterdunne lijnen die hen bij elkaar houden en de vertraging in de bewegingen zijn van een diepe schoonheid. Deze voorstelling weet de grenzen van de discipline te overstijgen en zou ook als installatie in een museum uitstekend tot zijn recht komen. Een knappe prestatie!’

Winnend masterproject ‘Insight out’
Gabriela Acosta Camacho en Carmen Lamptey studeerden dit jaar af aan de master Kunsteducatie. Gabriela en Carmen vertellen over hun projectInsight out: ‘Voor de NGO Young in Prison ontwikkelden wij een multidisciplinair lesprogramma, waarbij tien jongeren uit de Justitiële Jeugdinrichting (JJI) Teylingereind samen met kunstenaars een artistieke korte film maakten rondom de filosofische vraag ‘wat is vrijheid?’ De film kan worden ingezet voor voorlichting en debat met een breder publiek en voor werving van andere JJI’s om met het lespakket aan de slag te gaan.’

Uit het juryrapport: ‘Het is buitengewoon knap hoe Gabriela en Carmen grip hebben weten te krijgen op deze lastige doelgroep, helemaal als twee vrouwen in een jongensgevangenis. Het resultaat is daarbij ook nog eens esthetisch én filosofisch zeer geslaagd. Het feit dat de lesmodule direct is opgenomen in het reguliere lesaanbod van opdrachtgever Young in Prison, geeft de impact aan die Gabriela en Carmen hebben weten te realiseren. Een bijzonder en meer dan verdiend resultaat.’

Winnaar Publieksprijs ‘Traag naar de hemel’
De documentaire Traag naar de hemel van regisseur Marlies Smeenge won de publieksprijs, met 22% van de 1.749 stemmen. De prijs was dit keer een drone met ingebouwde camera, die Marlies Smeenge kan gebruiken voor haar toekomstige filmproducties.

Uitreiking
De feestelijke uitreiking van de Eindwerkprijs vond plaats op 25 november op het Conservatorium van Amsterdam. De jury bestond dit jaar uit voorzitter Xandra Schutte (hoofdredacteur De Groene Amsterdammer), Dominique Vleeshouwers (co-founder & director Combined Creatives), Els van der Plas (directeur Nationale Opera & Ballet) en Clayde Menso (directeur Amerpodia, tevens lid Raad van Toezicht AHK).

Meer informatie over de AHK Eindwerkprijs

Delen