Lisanne Bovée wint Harry Wich Stipendium 2019

Prijsuireiking van het Harry Wich Stipendium op 18 november in Villa Augustus in Dordrecht.

Gepubliceerd op

Alumna van de opleiding Scenografie Lisanne Bovée (1991) mag zich winnaar van het Cultuurfonds Harry Wich Stipendium 2019 noemen. Dit stipendium wordt jaarlijks aan aanstormend talent in de theatervormgeving uitgereikt.

Lisanne Bovée studeerde dit jaar af aan de opleiding Scenografie en ontvangt als winnaar € 12.500 waarmee Lisanne haar talent verder kan ontwikkelen binnen haar vakgebied. 

De jury is erg te spreken over de krachtige theatrale beelden die Bovée weet te creëren. Zo wist ze (o.a.) indruk te maken met de afstudeervoorstelling Een Carnaval, die Lisanne met Jessie L’Herminez (regisseur, Regie Opleiding), Rutger Bouwman (geluidsontwerp, opleiding Design & Technologie), Jorik Damman (technische productie, opleiding Design & Technologie) en Emma Boots (productieleiding, Opleiding Productie Podiumkunsten) maakten. De voorstelling is een beeldende en muzikale voorstelling die is ontstaan vanuit een historisch onderzoek naar de waarden en tradities van een oeroud en wereldwijd gevierd ritueel: het carnaval.

De jury 
De jury over het werk van Bovée: "Lisanne is een scenograaf in hart en nieren. Je bent een teamplayer en autonome zoeker ineen. Je hebt glashelder inzicht in jouw projecten en bent dramaturgisch en ruimtelijk ijzersterk.". In de jury zitten scenografen Theun Mosk, Wikke van Houwlingen en Dorine de Vos. Zij kozen een winnaar uit de voordracht van de opleidingen. 

Genomineerden
De overige genomineerden kandidaten waren Rafiq Abbasov (Academie Minerva, Hanzehogeschool Groningen), Marjan Boukes (Hogeschool voor de Kunsten Utrecht) en Lobke Houkes (Toneelacademie Maastricht).

Over Harry Wich
Als beginnende theatervormgever kreeg Harry Wich (1927 – 2002) in 1952 zelf een beurs om aan The Slate School of Art in London te studeren. Jarenlang werkte hij als decor- en kostuumontwerper, voor De Nationale Opera, het Nationale Ballet, vele theatergezelschappen en de Haagse Komedie.

In 2002 overleed Harry Wich. Zijn weduwe, Dorine de Vos, stelde een fonds op naam in bij het Prins Bernhard Cultuurfonds: "Het is tijd om aandacht te besteden aan het vak scenografie, dat op dit moment zeer onderbelicht is. Wich geeft op deze manier door, wat voor hem, als jonge student, een wereld van verschil maakte. Ook in prijzen en stipendia: Voilá: Wich’s stipendium voor scenografie! Voor beeld, kostuums en licht!" Uit dit Harry Wich Fonds wordt het stipendium voor scenografen de komende jaren toegekend.

Meer informatie over het Harry Wich Fonds.

Delen