Nieuwe docent NBA: Dario Elia

Dario Elia, fotografie: Sebastian Galtier

Gepubliceerd op

Met ingang van 1 januari heeft de Nationale Balletacademie een nieuwe docent. Uit bijna tachtig sollicitanten uit binnen- en buitenland werd Dario Elia gekozen. Dario danst sinds 2012 bij Het Nationale Ballet, maar heeft al van jongs af aan een passie voor het lesgeven. De afgelopen jaren heeft hij daar dan ook al ruime ervaring mee opgedaan, onder meer op de dansvakopleiding van het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Ook was hij actief als repetitor van de Junior Company van Het Nationale Ballet. Op de Nationale Balletacademie zal Dario dit jaar de jongenslessen voor NBA 3 en 4 verzorgen.

“Lesgeven is niet iets wat je moet doen omdat je niet weet wat je anders na je danscarrière zou moeten doen. Lesgeven is een roeping”, zegt Dario Elia resoluut. “Bij lesgeven gaat het niet meer om jezelf, maar om de ander. Je moet een mentor zijn voor je leerlingen, een vader bijna.”
De in het Italiaanse Catanzaro geboren Dario mag dan pas 29 zijn, hij kiest bewust nu al voor een carrière als docent. “Als kind hield ik er al van om kennis door te geven, anderen te helpen, balletten te analyseren. En ik heb het geluk dat ik op de school van La Scala in Milaan en The Royal Ballet School in Londen een aantal heel goede leraren heb gehad. Ik voel mij bevoorrecht dat ik met hen heb kunnen werken en ik ben heel blij dat ik dat wat zij mij geleerd hebben nu mag doorgeven aan volgende generaties dansers.”

Heel Europa door
Naast zijn carrière als danser heeft Dario de afgelopen jaren diverse docententrainingscursussen gevolgd en daarnaast heeft hij veel aan zelfstudie gedaan. “Ik ben heel Europa doorgegaan, van München tot Sint-Petersburg en Moskou, maar ik ben vooral ook teruggegaan naar mijn eigen docenten in Milaan.”
Inmiddels kan hij ook op al heel wat ervaring bogen: “Ik heb de laatste jaren heel veel lessen op privé-balletscholen gegeven en op de zaterdagen verzorgde ik de ochtendtraining en lessen repertoire en pas de deux op de dansvakopleiding van het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Maar ik heb bijvoorbeeld ook bij de Junior Company van Het Nationale Ballet Ernst Meisners No Time Before Time ingestudeerd.”

Afscheid van het podium
De komende tijd zal Dario zijn werk als danser van Het Nationale Ballet nog combineren met zijn baan als docent. “Ik ben heel blij dat Ted Brandsen mij die mogelijkheid biedt.” Hoe dan ook wilde hij de kans die hij nu bij de Nationale Balletacademie krijgt niet laten lopen. “Ik heb bij drie verschillende gezelschappen gewerkt en in zó veel mooie balletten mogen staan. Bovendien wil ik graag op mijn hoogtepunt stoppen. Natuurlijk gaat dat niet zomaar, het einde van een danscarrière heeft altijd iets verdrietigs, maar ik heb vooral heel veel zin in deze nieuwe uitdaging. Ik ben ongelooflijk blij dat ik uit al die kandidaten gekozen ben. De Nationale Balletacademie is nu al een van de belangrijkste scholen van de wereld en ik wil er heel graag samen met Ernst, René en de andere docenten voor zorgen dat we nog iets verder op die ladder van topinstituten stijgen.”

Delen