Sam de Jong's (Lichting 2012) 'Goldie' draait in de bioscopen

Gepubliceerd op

Na het internationale succes van zijn debuut Prins (2015) is regisseur Sam de Jong terug met nieuw werk. In zijn tweede speelfilm volgen we Goldie – een achttienjarig meisje in New York dat ervan droomt om beroemd te worden, en de kans krijgt om als hiphop-danseres mee te doen aan een videoclip. Ondertussen probeert ze, na de arrestatie van haar moeder, haar zusjes uit handen van jeugdzorg te houden. Het verhaal baseerde de Jong deels op het leven van hoofdrolspeelster Slick Woods, die tijdens het filmen uitgroeide tot een wereldberoemd model.

Sam de Jong maakte de film in samenwerking met studio 20th Century Fox. Een Amerikaanse avontuur dat overigens niet zonder slag of stoot verliep. Zo vertelde hij in een interview aan de Filmkrant: “In New York heeft niemand tijd. Je moet je voorstellen dat je op zo’n groot kantoor je script bespreekt met iemand die ondertussen vier telefoontjes krijgt en er nog drie e-mails uit moet doen. Na een paar krachttermen sta je weer op straat, in die grote stad, met je script onder je arm… Je staat er dan echt even alleen voor. En het is telkens spannend of je uiteindelijk het groene licht krijgt van de studio. De eerste versie schreef ik in het voorjaar van 2015 en in de zomer van 2017 konden we starten met filmen.” 

De Jong studeerde in 2012 af aan de Filmacademie met de korte film Magnesium, die onder andere een Pathé Tuschinski Award won op het NFF. Net als Prins ging Goldie in première op het filmfestival van Berlijn.

Delen