Stagecontract bij Introdans voor NBA-studente Léa Visser

repetietiefoto met Lea Visser, fotografie: Antoinette Mooy

Gepubliceerd op

Bachelor-studente Léa Visser danst sinds afgelopen oktober als stagiaire bij Introdans. Door blessures van vaste dansers van het gezelschap was er behoefte aan een extra danseres en Léa was de uitverkorene. Vier dagen nadat ze haar stage in Arnhem begon, danste ze al mee in Eight Heads van choreograaf Daniel Ezralow, onderdeel van de succesvolle familievoorstelling GRUPO SPORTIVO. Met de komst van Léa heeft Introdans momenteel drie stagiaires die afkomstig zijn van de Nationale Balletacademie.

“Ik was wel echt in shock”, zegt Léa Visser. “Ik hoorde dat Introdans interesse in mij had en tegelijkertijd dat ik misschien een week later al op het podium zou staan.”
Léa, 18 jaar en tweedejaars bachelor, was eigenlijk van plan om pas dit jaar te auditeren voor een stageplek, maar ze is heel dankbaar dat ze nu al de kans heeft om stage te lopen, en dat bij Introdans. “Toen ik hier eenmaal begonnen was, was de eerste schrikreactie snel voorbij. Iedereen bij Introdans is buitengewoon aardig, mijn collega’s, maar ook de balletmeesters, de staf en andere medewerkers. Ik ben heel goed geholpen en er heerst hier een heel fijne en warme sfeer.”
Wel gaat het werken in een professioneel gezelschap er heel anders aan toe dan op school, zegt Léa. “Je moet veel meer eigen verantwoordelijkheid nemen, dingen heel snel leren en oppikken. Ik moest als het ware snel meer volwassen zijn.”
Inmiddels heeft ze al een groot aantal choreografieën ingestudeerd: “Naast Eight Heads heb ik nu ook Squad van Jorge Pérez Martínez uit het programma GRUPO SPORTIVO geleerd, op het recente KERSTGALA mocht ik een deel uit Hans van Manens Black Cake dansen en voor de familievoorstelling GEK GEZICHT leer ik nu zelfs drie werken: Whim van Alexander Ekman en Blue Journey en Face Machine van David Middendorp.”

Rustiger, blijer
Roel Voorintholt, artistiek directeur van Introdans, is zeer te spreken over Léa. “Ze gedroeg zich reuze relaxt toen ze hoorde dat ze in feite in één dag Daniel Ezralows Eight Heads moest instuderen en ze heeft het ballet uitstekend gedanst.”
Naast Léa Visser zijn ook NBA-studenten Gene Goodman en Leah Reiter dit jaar als stagiair aan Introdans verbonden. Voorintholt: “We hebben een heel fijne, goede uitwisseling met de Nationale Balletacademie. Ernst is zeer betrokken en de studenten zijn heel goed opgeleid. Gene is onder meer ingevallen in Freistoss van Roberto Scafati en twee dagen later in het qua sfeer totaal andere Missa Brevis van José Limón – en beide heeft hij heel erg goed gedaan. Het is prachtig om te zien hoe hij en Leah zich ontwikkeld hebben sinds ze in augustus bij ons kwamen: je ziet ze rustiger worden, blijer worden.”
Inmiddels bestaat het tableau van Introdans voor ruim de helft uit voormalige stagiaires van het gezelschap. “Dit jaar hebben we zes stagiaires. Natuurlijk kan niet iedereen blijven, zoveel plekken hebben we eenvoudigweg niet, maar ook als dansers doorstromen naar andere gezelschappen, doen ze – door de grote variëteit in het repertoire van Introdans – ervaringen op die hen de rest van hun leven verder zullen helpen.”

 

Delen