Ted Brandsen schenkt prijzengeld voor beurzen

Uitreiking Amsterdamprijs, foto: Eva Plevier

Gepubliceerd op

Afgelopen oktober ontving Ted Brandsen, artistiek directeur van Het Nationale Ballet, uit handen van de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema de Amsterdamprijs voor de Kunst in de categorie ‘Bewezen kwaliteit’. Brandsen heeft besloten om de helft van het prijzengeld dat aan de onderscheiding verbonden is te schenken aan de Nationale Balletacademie, als startkapitaal voor een nieuw fonds waaruit beurzen voor studenten uit binnen- en buitenland betaald kunnen worden.

Hoewel Brandsen al maanden eerder genomineerd was, kwam de toekenning van de prijs toch nog onverwacht. “Eerlijk gezegd ging ik ervan uit dat de keuze op een van de andere genomineerden zou vallen.” De nominatie op zich vond hij overigens ook al buitengewoon eervol. “Het leuke aan deze prijs is dat deze weliswaar aan mij is uitgereikt, maar eigenlijk voor het hele Nationale Ballet bedoeld is. Het is een onderschrijving van de ‘bewezen kwaliteit’ van het gezelschap en ik vind het erg fijn dat die kwaliteit in de stad gezien en erkend wordt.”

Het geldbedrag dat aan de prijs verbonden is,  € 35.000,-, mag door de winnaar vrij besteed worden. Maar Brandsen wist meteen dat hij, naast bijdragen aan andere goede doelen, ook een substantieel bedrag beschikbaar wilde stellen aan de Nationale Balletacademie, te besteden aan beurzen voor studenten. “De Nationale Balletacademie is een van de weinige topopleidingen in de wereld die geen beurzensysteem hebben om getalenteerde leerlingen van wie de ouders het lesgeld en de bijkomende kosten niet kunnen betalen, toch een plek te kunnen bieden. Ik wil een bijdrage leveren aan een oplossing hiervoor, want niet alleen minder welgestelde families van buitenlandse studenten kunnen de kosten van een balletopleiding vaak niet dragen, ook in Nederland zijn er gezinnen die zonder beurs niet in staat zijn om het studiegeld bijeen te brengen.”

De schenking van Brandsen moet, zegt hij, gezien worden als ‘een eerste begin’ voor een nieuw op te zetten fonds. “Ik hoop met mijn schenking ook anderen te inspireren: ouders en overige familieleden van studenten, dansliefhebbers, andere geïnteresseerden en bedrijven, iedereen die het belangrijk vindt om in jong talent te investeren en jonge dansers een kans gunt om hun droom te verwezenlijken.”
Het fonds heeft nog geen naam. Ernst Meisner: “Ted heeft in elk geval aangegeven dat hij niet wil dat het fonds zijn naam draagt.”

Wilt u ook een bijdrage aan het fonds leveren? Stuur dan een mail naar: rene.vlemmix@ahk.nl

Delen