Meld je aan voor de training Sharing Stories on Contested Histories

Gepubliceerd op

De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed en de Reinwardt Academie organiseren samen de internationale training Sharing Stories on Contested Histories. Deze training komt voort uit de behoefte aan meer expertise in de omgang met betwist erfgoed en onderzoekt hoe dit erfgoed vanuit meerdere perspectieven kan worden belicht. De eerste twee edities vonden respectievelijk in 2018 en 2019 plaats. De derde editie zal plaatsvinden van 4 tot en met 16 oktober van dit jaar. Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden tot 1 mei 2020.

Coronavirus update
De derde editie van de internationale training Sharing Stories on Contested Histories is voorlopig uitgesteld in verband met de coronacrisis. Er wordt op dit moment gekeken naar een alternatieve datum op basis van de maatregelen van het RIVM. Om op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen kun je het beste deze pagina in de gaten houden. In de tussentijd kun je genieten van een sfeerimpressie van de laatste editie.

Nederlandse erfgoedinstellingen zijn zich steeds meer bewust van de behoefte aan meerstemmigheid, diversiteit, (zelf)reflectie en inclusiviteit als het gaat om het presenteren van gedeelde verledens. Deze behoefte leeft niet alleen binnen de instellingen zelf, maar in de gehele maatschappij. Dit heeft geleid tot een ethischere manier van denken en werken als het gaat om collecties, tentoonstellingsontwerp en de ontwikkeling van educatieve programma’s. In dit doorlopende veranderingsproces is kennisuitwisseling met andere landen van essentieel belang.

Opzet van de training
De training is bedoeld voor beginnende erfgoedprofessionals en academici uit de landen die samenwerken binnen het Programma Gedeeld Cultureel Erfgoed (2009-2020) (vanaf 2021 Internationale Erfgoedsamenwerking): Australië, Brazilië, India, Indonesië, Japan, Rusland, Zuid-Afrika, Sri Lanka, Suriname, de Verenigde Staten en Nederland. Voor elk van deze genoemde landen zijn twee plekken beschikbaar. De training bestaat uit op de praktijk gerichte colleges, debatten, bezoeken aan musea, workshops en zelfstudie van vooraf gedeelde literatuur.

Tijdens Sharing Stories on Contested Histories analyseren de deelnemers hoe de tentoonstellingen binnen een bepaald museum erfgoed presenteren. Bij dit casusonderzoek gaan zij uit van hun eigen expertise en van inzichten die zij gedurende de training hebben opgedaan door kennisuitwisseling, colleges en bezoeken aan musea en andere erfgoedinstellingen. Het grootste gedeelte van de twee weken durende training vindt plaats in Amsterdam.

Voor kandidaten die zich willen aanmelden gelden de volgende voorwaarden:

Voorwaarden

  • De kandidaat werkt in het erfgoed- of academische veld in een van deze landen: Australië, Brazilië, India, Indonesië, Japan, Rusland, Sri Lanka, Suriname, de Verenigde Staten, Zuid-Afrika of Nederland.
  • De kandidaat heeft een uitstekende beheersing van de Engelse taal (gesproken en geschreven).
  • De kandidaat valt binnen de leeftijdscategorie 25 - 35.
  • De kandidaat heeft een bachelor- of masterdiploma.
  • De kandidaat heeft tenminste drie jaar werkervaring in het erfgoed- of academische veld.

Kijk hier voor meer informatie.

Delen