Laura Cull Ó Maoilearca nieuwe lector en hoofd DAS Graduate School

Gepubliceerd op

Het College van Bestuur van de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten heeft Dr. Laura Cull Ó Maoilearca per 1 september a.s. benoemd tot lector en hoofd van DAS Graduate School. In deze functie geeft ze leiding aan DAS Graduate School, waarbij ze de masterprogramma's van de Academie voor Theater en Dans en de onderzoeksinitiatieven van de afdeling DAS Research (THIRD) en van de BA-programma’s samenbrengt. Laura Cull Ó Maoilearca is de opvolger van lector Marijke Hoogenboom, die vorig jaar haar overstap maakte naar de faculteit voor Podiumkunsten en Film bij de Zürcher Hochschule der Künste in Zwitserland.

Laura Cull Ó Maoilearca behaalde haar PhD in Drama aan de Universiteit van Exeter en is momenteel directeur van het Center for Performance Philosophy, onderdeel van de Guildford School of Acting, aan de University of Surrey in Groot-Brittannië. De Guildford School of Acting is een van de meest vooraanstaande theateropleidingen ter wereld. Hier verricht ze onderzoek naar de filosofische dimensies van theater en performance. Ze publiceerde diverse boeken en artikelen over Performance Philosophy en is een kenner van het werk van filosofen als Gilles Deleuze, François Laruelle en Alain Badiou. Zowel binnen Groot-Brittannië als in internationaal verband heeft ze haar sporen verdiend als toonaangevend onderzoeker binnen de theaterwetenschappen.

Marjo van Schaik, directeur a.i. van de Academie voor Theater en Dans, over haar benoeming: “Laura Cull Ó Maoilearca is als bevlogen wetenschapper en onderzoeker een enorme aanwinst voor DAS Graduate School. Dankzij haar ervaring op het gebied van theaterwetenschap en kunstfilosofie kan zij richting geven aan ons onderzoeksprogramma en onze masterruimte verder ontwikkelen. Daarnaast is Laura werkzaam geweest als beeldend kunstenaar en kent de kunstpraktijk als maker. DAS Graduate School komt bij haar in goede handen! De Academie voor Theater en Dans is zeer verheugd met haar benoeming.”

Laura Cull Ó Maoilearca reageert: "Ik ben vereerd en verheugd om te beginnen bij de Academie. Het is een zeer inspirerende plek – wat betreft de kunstbeoefenaars die het koestert en de waarden die het uitdraagt. Hoewel ik grote schoenen moet vullen, kijk ik er naar uit om met collega's samen te werken en bij te dragen aan het verder ontwikkelen van de school als een omgeving waar creatieve praktijken en innovatief onderzoek kunnen gedijen ".

Over DAS Graduate School en de Academie voor Theater en Dans
DAS Graduate School is het eerste instituut in Nederland dat master-, doctoraats- en onderzoeksprogramma's onder één dak samenbrengt om de ontwikkeling van geavanceerd onderwijs in de podiumkunsten te versterken.
De Academie voor Theater en Dans is een van de grootste academies van Nederland op het gebied van theater en dans en biedt opleidingen op bachelor- en masterniveau voor alle theater- en dansdisciplines.

 

Delen