NBA werkt samen met vijf internationale balletscholen aan online-project van choreografe Didy Veldman

foto: ©2020 The Royal Ballet School

Gepubliceerd op

De Nationale Balletacademie neemt deel aan een online choreografisch project met 120 internationale jonge dansers. Samen met studenten van The Royal Ballet School, l’École de Danse de l’Opéra national de Paris, de Koninklijke Balletschool van Denemarken, San Francisco Ballet School en Canada’s National Ballet School gaan de NBA-studenten een creatieve choreografische uitdaging aan voor balletstudenten in lockdown. De 120 dansers van de zes balletscholen bevinden zich op dit moment in 23 verschillende landen en verspreid over dertien tijdzones. Ze komen samen via online platforms.

Dit bijzondere project is een initiatief van de befaamde Royal Ballet School in Londen. De NBA is trots hiervoor te zijn uitgenodigd. De Nederlandse choreograaf Didy Veldman leidt het spannende project de komende weken. Didy Veldman maakte vorig schooljaar nog een nieuw werk voor de eindvoorstelling Dansers van Morgen, getiteld Made in Holland voor alle hbo-studenten van de Nationale Balletacademie.

Een van de inspiratiebronnen van het project is Das wohltemporierte Klavier van Johann Sebastian Bach. Deze set van preludes en fuga's was bedoeld als een pedagogische oefening, die musici ervaring gaf in het werken met akkoorden, toonladders en arpeggio's in elke toonsoort. Veldman hoopt de fijne kneepjes van deze stukken te vertalen in beweging.

Uitdagingen zijn onder meer de impact ‘time lag’ in het werken met de muziek, het vinden van universeel beschikbare rekwisieten en het werken in kleine oefenruimtes. Elke school heeft een eigen heeft een repetitor, die Veldman ondersteunt bij het corrigeren van studenten, en een leidende student, die helpt bij het managen van hun groep en technische problemen kan oplossen tijdens de sessies.

Ernst Meisner, artistiek leider NBA:
“Dit prachtige project dat een antwoord is op de huidige pandemie en lockdown over de hele wereld geeft onze studenten een geweldige kans om toch samen te werken aan een nieuwe creatie. Juist in een tijd waarin wij onze jaarlijkse eindvoorstelling ‘Dansers van Morgen’ hebben moeten afzeggen, is het enorm belangrijk dat onze studenten nieuwe impulsen krijgen. Het is prachtig om te zien hoe inventief onze studenten zijn en hoe ze samen met hun collega’s van andere topscholen aan het werk zijn. Ik ben heel trots op deze geweldige internationale samenwerking en kijk uit naar het uiteindelijke resultaat!”

Nathalie Caris, Docent NBA:
"Since the beginning of this crisis artists around the world have come together and created the most heart-warming and innovative online videos. I am so pleased that our students ,through this project, will also be given the opportunity to share their passion, discipline and visceral need to move their art form forward in these difficult times. Crisis breeds innovation and these young talented students will have discovered another way of showing solidarity and positivity through dancing together/apart. I wish them lots of fun and I hope new friendships will develop between these 120 students from around the globe!"

Isaac Mueller, student van de NBA:
"Everyone has asked themselves 'When is this crisis going to end?', as the feeling of their life being put on pause becomes more and more real. This project reminds me that our lives are not stopped due to the circumstances, and we still have the opportunity to do what we love in ways we maybe did not think were possible before. I am incredibly grateful for the coming together of these prestigious schools because we have proven that together, even in times of crisis, we can continue to grow, learn, and live this beautiful thing called life."

 

Didy Veldman, photograph: Rachel Cherry © 2018 The Royal Ballet School

Delen