Drie alumni Academie van Bouwkunst vallen in de prijzen tijdens Archiprix NL

Gepubliceerd op

Op vrijdag 26 juni zijn de winnaars van de 40ste editie van de Archiprix NL bekend gemaakt. Charlotte van der Woude (alumna Landschapsarchitectuur) won de (gedeelde) eerste prijs voor haar project ‘Nature Is Under your Feet’. Paul Kuipers (alumnus Architectuur) ontving een eervolle vermelding voor zijn afstudeerproject ‘Het Achterhuis, a place to hide for Edward Snowden’. Er was ook een eervolle vermelding voor het afstudeerproject ‘A Sense of Home’ van Patrick Roegiers (alumnus Architectuur). De bekendmaking van de winnaars vond dit jaar plaats in Het Nieuwe Instituut en was tevens te volgen via een livestream op YouTube.

Charlotte van der Woude - Nature Is Under Your Feet
Als gevolg van de steeds groter wordende steden zijn de rivieren en de bodem van het oorspronkelijke onderaardse landschap bedekt en kunnen ze nauwelijks worden ervaren. De herverbinding met deze verborgen structuren zou een kans kunnen zijn om 'nieuwe natuur' te creëren in de stad, een die een heel nieuw type habitat kan faciliteren: een fragiele natuur die onder je voeten te ontdekken is.

Paul Kuipers - Het Achterhuis, a place to hide for Edward Snowden
Het Achterhuis is een ruimtelijk manifest om het belang van transparantie, een fundamenteel gegeven in ons democratisch systeem, aan de orde te stellen. Het Achterhuis, dat de Herengracht en Keizersgracht verbindt, is een woon- en schuilplaats voor Edward Snowden, terwijl het tegelijkertijd fungeert als een server met publieke en collectieve programma's. Het is zowel een gebouw als een steegje, zowel een muur als een park, zowel een huis als een stad.

Patrick Roegiers - A Sense of Home
Als architecten luisteren, observeren en samenwerken, is architectuur niet langer een doel op zich, maar een element dat de sociale verbondenheid bevordert. Dit project is een experiment om het thuisgevoel van de daklozen, die hun buurt als thuis zien, te verbeteren, maar er ontbreken kamers in hun 'huis'. Het toevoegen van nieuwe kamers in de tussenruimtes van Amsterdam, met behulp van afval- en reststromen, kan de bestaande lokale netwerken versterken.

De jury
De jury bestond dit jaar uit Frans Bevers, Ira Koers, Mascha Onderwater, Merel Pit en Jeroen Zuidgeest.

Archiprix NL
De stichting Archiprix is een samenwerkingsverband van de Nederlandse onderwijsinstellingen op het gebied van architectuur, stedenbouw en landschapsarchitectuur, in Amsterdam, Arnhem, Delft, Eindhoven, Groningen, Maastricht, Rotterdam, Tilburg en Wageningen. Archiprix presenteert jaarlijks de beste afstudeerplannen van deze opleidingen. Alle dertig ingediende projecten worden gepresenteerd op de www.archiprix.nl. De andere winnaars zijn hier ook terug te vinden.

Delen