Marjan Lammers is begonnen als Intimiteitscoach op de NFA

Gepubliceerd op

Marjan Lammers is als First AD (opnameleider) al langer betrokken bij de draaiperiodes van de derde- en vierdejaars films van de NFA. Naar aanleiding van recente ontwikkelingen in de nasleep van #MeToo, heeft de NFA haar gevraagd om zich verder te ontwikkelen tot intimiteitscoach. Hiervoor volgde ze onder andere een cursus bij het Britse Intimacy Directors International, en is ze bezig om te kijken hoe je die technieken ook kunt toepassen op de NFA.  Op de Filmacademie begeleidt ze derde- en vierdejaarsstudenten bij het voorbereiden en opnemen van seksscenes of andere intieme scènes als die in hun afstudeerfilms voorkomen. 

Een intimiteitscoördinator is verantwoordelijk voor het choreograferen van intieme scènes tussen acteurs. “Vergelijk de functie maar met het werk van een stunt-coordinator,” legt Marjan uit. “Die bespreekt van tevoren met de regisseur en ook met acteurs in o.a. repetities hoe de stunt in alle veiligheid gedaan kan worden en wat daarvoor nodig is (denk aan speciale kleding bijvoorbeeld) daarnaast kijkt hij ook nog mee hoe de stunt dan ‘technisch’ goed in beeld gebracht kan worden” 

Marjan heeft ruim 25 jaar ervaring in de filmindustrie en staat als First AD nog dagelijks op de set. Hier ziet ze vaak genoeg hoe dit soort ‘gevoelige’ scenes niet altijd handig worden aangepakt. Het filmen van seksscènes kan zelfs voor de meest ervaren acteurs en regisseurs ongemakkelijkheid en spanning veroorzaken. Instemming, toestemming en communicatie zijn daarom enkele van de belangrijkste onderdelen van het filmen van een seksscène die klopt met de visie van de regisseur en veilig en comfortabel zijn voor de acteurs. Vooral aan de voorkant van opnames moeten duidelijke afspraken gemaakt worden over grenzen – dit gebeurd tijdens gesprekken met acteurs en regisseur maar ook tijdens repetities die ze als intimiteitscoach begeleidt.

Marjan is ook tijdens het draaien van deze scènes aanwezig op de set. Hier fungeert ze dan vooral als aanspreekpunt en vertrouwenspersoon om de gemaakte afspraken (wat betreft grenzen) te bewaken. Marjan: “Afspraken over bijvoorbeeld de 'consent-zones’ - de delen van het lichaam die wel en niet aangeraakt (mogen) worden – hoe lang een kus precies duurt – welke delen van het lichaam in beeld worden gebracht en ook hoe we die door middel van speciale kleding eventueel kunnen bedekken.”

In het verleden is gebleken dat er niet altijd op tijd wordt ingegrepen als er grenzen worden overschreden tijdens het filmen."Het is dan fijn om er een vertrouwenspersoon van buiten op de set te hebben,” vertelt Marjan. Ze is van plan de skills die ze tijdens de cursus leerde aan te passen aan de Nederlandse markt. “We werken in Nederland natuurlijk met hele strakke schema’s, dus het ‘mag’ vooral niet teveel extra tijd in beslag nemen. Maar ik ben ervan overtuigd dat iedereen zich veilig en gehoord voelt, je veel meer uit opnames kunt halen.” 

Tot nu toe is het begeleiden van intimiteitsscènes nog redelijk onontgonnen gebied in Nederland. Het inhuren van een intimiteitscoördinator is niet gangbaar en iets waar, merkt Marjan, het werkveld nog even aan moet wennen. “Het zal een groeiproces zijn en ik denk dat de Filmacademie een hele goede plek is om deze verandering in gang te zetten. Ik heb al met een aantal regisseurs van de opleiding gewerkt, en het was heel mooi om te zien hoe serieus ze dit namen, en gelijk als een normale manier van werken implementeren”

Delen