ATKA-alumna Marte Boneschansker een van de winnaars BNG Bank Theaterprijs 2020

foto: Moon Saris

Gepubliceerd op

Theatermaker Marte Boneschansker, afgestudeerd in 2013 aan de Amsterdamse Toneelschool & Kleinkunstacademie (ATKA), is een van de drie winnaars van de BNG Bank Theaterprijs 2020. Andere winnaars waren Nastaran Razawi Khorasani en het duo Sonja van Ojen en Hendrik Kegels. De uitreiking vond plaats op 4 september 2020 tijdens het Nederlands Theater Festival in Amsterdam. De winnaars van de stimuleringsprijs krijgen elk € 15.000 euro.

Marte Boneschansker won de prijs voor haar concept voor BLOOS de mannen, het vervolg op haar eerdere theaterinstallatie BLOOS (2018). ‘Met haar eigen en sensitieve makerschap werkt Boneschansker aan een herkenbare signatuur en maakt de jury nieuwsgierig naar de diversiteit aan perspectieven op mannelijke intimiteit’, schrijft de jury.

Vanwege de corona-epidemie werden veel premières afgelast en besloot de jury van de BNG Bank Theaterprijs geen voorstellingen meer te nomineren voor de prijs van 2020. In plaats daarvan konden jonge theatermakers een concept indienen voor een voorstelling op maat van de anderhalvemetersamenleving. In plaats van één bedrag van € 45.000 uit te keren aan één winnaar, werd besloten dit jaar drie stimuleringsprijzen ter waarde van € 15.000 uit te reiken.

Alle genomineerden waren: Emma Berentsen, Sonja van Ojen en Hendrik Kegels, playField., Nastaran Razawi Khorasani en Venus Pop Grotto, Marte Boneschansker enHidde Aans-Verkade en Koen van der Heijden (ROTOR), beiden afgestudeerd in 2017 aan de Mime Opleiding.

Delen