Eindexamenfilm Porfotto genomineerd voor Studenten Oscars

Gepubliceerd op

De eindexamenfilm Porfotto (2019) is in de VS doorgedrongen tot de finale van de Student Academy Awards, in de categorie buitenlandse korte fictiefilm. De film werd geregisseerd door Edson da Conceicao; het scenario is van de hand van Bodil Matheeuwsen en werd eerder genomineerd voor een Zilveren Krulstaart.  

De film vertelt over drie Rotterdamse vrienden Em, Moreno en Kyon die een witwaspraktijk hebben overvallen. Hun vriendschap komt op scherp te staan als ze merken dat geld niet genoeg is om hun problemen op te lossen. De hoofdrollen worden vertolkt door Dalorim Wartes, Yannick Jozefzoon en Jhamal Emanuelson.

Porfotto is geproduceerd door Yasmin van Dorp, Tessel Jonkers en Nicky Onstenk als eindexamenfilm voor de Nederlandse Filmacademie en won al meerdere prijzen waaronder de Topkapi Films Fictieprijs, Beste Nederlandse Short Film op het DBUFF Festival en Best Student Live Action Film 2020 op het Silk Road International Film Festival. 

Porfotto maakt samen met zeven andere filmproducties van internationale filmscholen kans op een gouden, zilveren of bronzen medaille in de categorie buitenlandse korte fictiefilm. Half september wordt duidelijk of Porfotto daadwerkelijk een medaille behaalt.

De laatste keer dat Nederland een Student Academy Award won, was in 2017. Toen kreeg Marit Weerheijm de prijs voor haar eindexamenfilm Grijs is ook een kleur. Eerder won ook regisseur Mike van Diem de prijs, voor zijn film Alaska.

Delen