ATKA-alumna Femke Arnouts wint toneeltekst stipendium van Het Nationale Theater

Gepubliceerd op

Alumna van de Amsterdamse Toneelschool&Kleinkunstacademie (ATKA) Femke Arnouts mag zich met haar verhaal ‘Alles waar je je op verheugde is afgelast’ winnaar van het toneeltekst stipendium van Het Nationale Theater noemen. 

Femke Arnouts schreef het verhaal na de oproep van Het Nationale Theater om verhalen in te sturen die reflecteren op de (nasleep van de) coronacrisis. Het wordt een absurdistische voorstelling over wat er van het leven overblijft als de dingen waar je je op verheugde verdwijnen.

Femke studeerde in 2017 af aan de ATKA en ontvangt €7.500. De prijswinnaar krijgt de opdracht om de synopsis onder begeleiding van een dramaturg van Het Nationale Theater uit te werken tot een tekst die gespeeld zal worden in de programmareeks Het Nationale Theater speelt altijd.

Reacties
Femke Anouts: ‘’Toen ik zaterdagochtend gebeld werd met de mededeling dat ik had gewonnen, was ik enorm blij en verrast. Niet alleen omdat ik op het punt stond in een kano te stappen ergens in Amsterdam Noord, maar ook omdat ik had vernomen dat er maar liefst 200 inzendingen waren. Ik probeerde er stiekem niet al te veel op te hopen en toen was er toch ineens dat telefoontje. Ik voel me erg vereerd dat acteurs van Het Nationale Theater mijn tekst zullen gaan spelen en heb veel zin om ermee aan de slag te gaan.’’

Regisseur Eric de Vroedt: "We zochten naar nieuwe verhalen die passen in onze reeks Het Nationale Theater speelt altijd. De tekst van Femke sprong er meteen uit. Het was komisch en met een zekere lichtheid. Toen ik het las zag ik al voor me hoe ik het op toneel zou willen brengen."

Over het stipendium
Het stipendium is een initiatief van Donateurs van Het Nationale Theater. De groep Vrienden en Donateurs maakt bijzondere projecten mogelijk. Zo steunen ze onder andere HNTonbeperkt, dat voorstellingen toegankelijk maakt voor mensen met een beperking. Met het stipendium wil Het Nationale Theater schrijvers stimuleren en een podium te bieden.

De jury
De jury, onder voorzitterschap van Otto de Witt Wijnen (donateur van Het Nationale Theater en initiatiefnemer), bestaat uit Mariana Aparicio Torres (acteur Het Nationale Theater), Willemijn Barelds (dramaturg Het Nationale Theater), Eric de Vroedt (artistiek leider Het Nationale Theater), Jasmijn van Wijnen (freelance dramaturg) en Mohamed Ziani (programmeur Het Nationale Theater). De jury heeft alle inzendingen geanonimiseerd gelezen.

Meer informatie: website Het Nationale Theater

Delen