Prijzen en nominaties voor ATD-alumni tijdens Nederlands Theater Festival

'Weg met Eddy Bellegueule', foto: Sanne Peper

Gepubliceerd op

Wegens corona sloot het Nederlands Theater Festival dit jaar niet traditiegetrouw af met een groot prijzengala. Toch werden enkele prijzen wel uitgereikt en nominaties bekend gemaakt. Eline Arbo, afgestudeerd aan de Regie Opleiding in 2016, wint de regieprijs. Felix Schellekens (alumnus Mime Opleiding 2015), Victor IJdens en Jesse Mensah (alumni ATKA  2016) en Romijn Scholten zijn samen genomineerd zijn voor de Louis d’Or.  Ook René van ’t Hof (alumnus Mime Opleiding) is kanshebber, voor zijn rol in Eindspel bij Theater Rotterdam. Marte Boneschansker (ATKA 2013) wint de BNG Bank Theaterprijs.

Op de slotavond van het Amsterdam Fringe Festival werd bekend gemaakt dat Seriously Interrupted Millennial van WUSS de allereerste ‘Best of Fringe – Digital’ award ontvangt. WUSS, is een muziektheater collectief bestaande uit derde- en vierdejaars ATKA-studenten. De voorstelling Motherland van Jip Smit (ATKA 2012) is een van de ‘Best of Fringe’ 2020.

Eline Arbo wint de regieprijs 2020 voor haar theaterhit Weg met Eddy Bellegueule bij Toneelschuurproducties. De acteurs van de voorstelling, Victor IJdens, Jesse Mensah, Felix Schellekens en Romijn Scholten, zijn samen genomineerd voor de beste mannelijke (Louis d’Or) hoofdrol van vorig seizoen. Dat maakte de VSCD Toneeljury bekend op de afsluiting van het Nederlands Theater Festival.

De jury:
‘Met Eline Arbo heeft de jury gekozen voor een regisseur die alle registers van het theater opentrekt, om zodoende een zwaarmoedig leven te portretteren en dat leven waar nodig te verlichten. Als een rake choreografie gaan tekst, muziek en decor voortdurend met elkaar aan de haal, wat in een veelkleurige en onvoorspelbare toneelavond resulteert.’

De acteurs van Weg met Eddy Bellegueule maken gezamenlijk kan op de Louis d’Or, omdat ze volgens de jury van begin tot eind van de toneelvloer knalden. ‘De grote kracht ligt hierbij uitdrukkelijk niet in de individuele acteerprestatie, maar juist in de onvoorwaardelijke onderlinge overgave.’  

Marte Boneschansker won de BNG Bank Theaterprijs voor haar concept voor BLOOS de mannen, het vervolg op haar eerdere theaterinstallatie BLOOS (2018). ‘Met haar eigen en sensitieve makerschap werkt Boneschansker aan een herkenbare signatuur en maakt de jury nieuwsgierig naar de diversiteit aan perspectieven op mannelijke intimiteit’, schrijft de jury.

Hidde Aans-Verkade en Koen van der Heijden (ROTOR), beiden afgestudeerd in 2017 aan de Mime Opleiding, waren genomineerd voor de  BNG Bank Theaterprijs.

Delen