Artistiek actievoeren: onderzoek 'Dealing with the real stuff' levert educatietool voor jongeren op

Gepubliceerd op

Jongeren kritisch leren denken: ‘Er is nogal wat gaande’

“Een wereldwijde pandemie, Black Lives Matter, demonstraties tegen de coronamaatregelen... Er is nogal wat gaande”, zegt onderzoeker Nathalie Roos. “Over al deze onderwerpen circuleren verschillende opvattingen waar jongeren mee in aanraking komen, alleen al op social media.” Nathalie vindt het dan ook belangrijk voor jongeren om kritisch na te (leren) denken en een mening te vormen.

Artistiek actievoeren
Kan onderwijs, geïnspireerd op de werkwijze van activistische kunstenaars, hierbij helpen? Dat is de vraag die als uitgangspunt dient voor Nathalies onderzoek Dealing with the real stuff, over kunst, activisme en educatie. Voor dit onderzoek heeft Nathalie Roos in samenwerking met docenten kunst en maatschappijleer een module ontworpen. In deze module gaan leerlingen, in samenwerking met een activistische kunstenaar, artistieke acties ontwerpen waarin zij aandacht vragen voor een maatschappelijk probleem. Het onderzoek en de module zijn gepubliceerd door het Lectoraat Kunsteducatie van de AHK

Weerstand bieden
Het is volgens Nathalie goed om jongeren voor te bereiden op de toekomstige maatschappij maar ze vindt het ook van belang om hen te leren dat ze weerstand kunnen bieden aan ontwikkelingen die gaande zijn. Activistische kunst en kunstenaars kunnen leerlingen hierbij inspireren.

Steeds meer gaan dealen met the real stuff
Nathalie heeft haar onderzoek af kunnen schrijven tijdens de intelligente lockdown. “Het kwam eigenlijk zeer goed van pas. Door de lockdown had ik minder afleiding door sociale contacten en hierdoor meer tijd en focus om te schrijven.” 

Het Hyperion Lyceum in Amsterdam-Noord heeft interesse getoond om een dag te organiseren rondom het thema kunst en activisme, op basis van het ontwerpmodel van Nathalie. Daarnaast gaat ze een nascholing organiseren voor docenten kunst en maatschappijleer, in samenwerking met de Breitner Academie, op basis van haar onderzoek.

Meer informatie:
Lees meer over en download 'Dealing with the real stuff'
Download de educatietool 'Dealing with the real stuff'
Bekijk alle educatietools van het Lectoraat Kunsteducatie

Delen