De Topkapi Films Fictie Prijs 2020 gaat naar...

Gepubliceerd op

De Topkapi Prijs voor beste fictie film 2020 gaat naar Harmonia. De jury bestond dit jaar uit Emo Weemhoff (D.O.P),  Giancarlo Sanchez (regisseur), Achmed Akkabi (acteur & showrunner), Sacha Gertsik (creative producer, dramaturg & founder ‘De Ontmoeting') en Max de Wolf (Producent Topkapi Films). Zij schreven over Harmonia: "De spanningsopbouw in het verhaal, die met behulp van een onheilspellend sound design en stilistische cameravoering tot stand komt, getuigt van zelfvertrouwen en laat zien dat de crew gedurende het maken van de film synchroon heeft bewogen." De prijs is een festivaltrip naar keuze voor de crew. 

De Topkapi Prijs voor beste fictie film is op 8 oktober uitgereikt in het kader van jaarlijkse Keep an Eye Filmacademie Festival van de Filmacademie.

Uit het juryrapport:   

Terwijl de wereld buiten letterlijk stil heeft gestaan, zijn er binnen de muren van de Filmacademie dit jaar  bijzondere, ambachtelijk indrukwekkende films gemaakt. Deze lichting is vol vertrouwen, alsof ze de industrie toeroepen: "kom maar op.” Ze behandelen grote thema’s in zowel kleine als grotere vertellingen. De jury wil graag namens de industrie zeggen: jullie ambitie en talent is gezien. Het maakt de keuze voor de beste fictie film die de Topkapi Award verdient niet makkelijk. Na uren hevig discussiëren is de keuze gevallen op een eindexamenfilm die de jury maar niet los liet. De spanningsopbouw in het verhaal, die met behulp van een onheilspellend sound design en stilistische cameravoering tot stand komt, getuigt van zelfvertrouwen en laat zien dat de crew gedurende het maken van de film synchroon heeft bewogen. Het narratief van de film is sluitend, terwijl er voor de kijker ook genoeg in te vullen blijft. Het is een gedurfde film, waarin veel  borden in de lucht gehouden worden waarvan, er eerlijk gezegd, ook een aantal stuk vallen. Maar de borden die heel blijven, waaronder het lef een groots verhaal te vangen in een momentopname uit één leven vallen meer op dan de gemiste kansen. De originaliteit van de keuze om zo gestileerd over een plaag die een generatie teistert te vertellen, en de prachtige eindscene die dit ene leven in één beeld weet op te schalen naar dit veel bredere perspectief, hebben ons doen besluiten dat deze film gevierd moet worden. 

 

 

Delen