Archiprix AvB nominaties 2020

Gepubliceerd op

Archiprix is de prestigieuze prijs voor afstuderend talent van de Nederlandse ontwerpopleidingen. Afgelopen Graduation Show weekend maakte Madeleine Maaskant, directeur Academie van Bouwkunst de vier Amsterdamse genomineerden van lichting 2020 bekend.

Landschapsarchitect Ziega van den Berk
Project: Doggersland, de kraamkamer van de Noordzee

Stedenbouwer Jacopo Grilli
Project: TEST#1: THE ISLAND

Architect Lindsey van de Wetering
Project: Poku Oso | Conservatorium Suriname

Landschapsarchitect Hanna Prinssen
Project: The Fire-Scape


Uit het juryrapport:
Doggersland, de kraamkamer van de Noordzee
De vormgevingsopgave voor de bouw van windmolens in de Noordzee is urgent. Ziega van den Berk heeft op innovatieve wijze de mogelijkheden van een landschap onder de zeespiegel vormgegeven. Het vertrekpunt van haar ontwerp is een uitvoerig onderzoek naar het leven in de zee geweest. De jury is onder de indruk van haar innovatieve benadering en haar complete en excellente afstudeerproject.

TEST#1: THE ISLAND
Jacopo Grilli toont met zijn afstudeerproject een heel eigen kijk op klimaatverandering. Hij verbindt de realiteit van de stijgende zeespiegel aan zijn utopia. Grilli past de ideale omstandigheden van een eiland toe in zijn voorstel voor de ruimtelijke herinrichting van de Randstad. Droom en realiteit versterken elkaar in dit toekomstbestendige plan, volgens de jury.

Poku Oso | Conservatorium Suriname
Lindsey van de Wetering componeerde een gelaagd ontwerp, waarin verschillende elementen samenkomen. De gebouwen die tezamen het Conservatorium van Suriname vormen zijn als het ware een soundscape van mens, natuur en muziek. Van de Wetering is zich bewust van de waarde van architectuur voor een gemeenschap. De complexiteit van het ontwerp en het interdisciplinaire karakter ervan sprak de jury zeer aan.

The Fire-Scape
Hanna Prinssen combineert het historisch gebruik van vuur als beheermethode met haar kennis van de Nederlandse landschapsarchitectuur. Met als resultaat een excellent project dat een urgente kwestie adresseert op compleet geïntegreerd ontwerpvoorstel. Prinssen introduceert ‘vuurdijken’ om het natuurlijk fenomeen van brand op intelligente wijze onderdeel uit te laten maken van het landschap.

De jury van de Academie van Bouwkunst bestaat uit hoofd MA Architectuur Jan-Richard Kikkert, hoofd MA Stedenbouw Markus Appenzeller, hoofd MA Landschapsarchitectuur Hanneke Kijne en directeur Madeleine Maaskant. Architect en filosoof Jetske van Oosten is als extern lid toegevoegd aan de jury. Van Oosten werkt bij het Stimuleringfonds Creatieve Industrie, als programma manager Actie Agenda Ruimtelijk Ontwerp.

Publieksprijs 2020 Ruim 1200 liefhebbers van ruimtelijk ontwerp hebben hun stem uitgebracht voor hun favoriete afstudeerproject. De winnaar is geworden Laura Rokaite met haar project Re-Space. Re-Set, Re-Think, Re-Start. De publieksprijs 2020 is een cheque ter waarde 250 euro, te besteden aan vormgevingsmateriaal.

Publicatie Alle afstudeerprojecten van de 34 Master studenten van de Academie van Bouwkunst zijn gebundeld. Ontwerp Arthur Roeloffzen, redactie Vibeke Gieskens. De publicatie is verkrijgbaar in de bibliotheek van de Academie van Bouwkunst, kosten 5 euro.

 

Foto:
v.l.n.r. Ziega van den Berk, Lindsey van de Wetering, Jacopo Grilli en Hanna Prinssen.

(c) fotograaf Jonathan Andrew

Archiprix AvB genomineerden 2020

(c) Jonathan Andrew

Delen