Student Production Design Natalia Bednarczyk wil bijdragen aan een duurzame filmwereld

Foto: Tessa Posthuma de Boer

Gepubliceerd op

Natalia Bednarczyk (student Production Design, Nederlandse Filmacademie): “Ik ben altijd geïnteresseerd geweest in duurzaamheid. Toen ik op de Filmacademie kwam ontdekte ik dat mijn levensstijl, die steeds verder verduurzaamde, in die zin niet zo goed paste bij de filmwereld. Het is toch een industrie die erg consumeert: alles moet voor korte tijd beschikbaar zijn, het liefst zo goedkoop mogelijk, daarna wordt het weggegooid. Er wordt nog niet veel rekening gehouden met de langere termijn, en daar begon ik me steeds minder goed bij op mijn gemak te voelen.

In eerste instantie was dat een reden om te denken, is dit dan wel een vak voor mij? Maar toen dacht ik, op den duur moeten alle vakgebieden een verduurzaming doormaken, dus misschien is het juist een heel goede situatie waarin ik me bevind, waarin ik kan kijken hoe ik zelf kan bijdragen aan die verandering. Daarom heb ik mijn scriptie ‘Het duurzame interieur’ geschreven, over duurzaamheid en hoe ik dat zelf kan gebruiken binnen mijn vak.”

Duurzaamheidsplatform
“Het Duurzaamheidsplatform is een groep studenten en medewerkers, die samen kijken hoe we de AHK kunnen verduurzamen. Zo heeft het platform ervoor gezorgd dat printers automatisch zwart-wit en dubbelzijdig printen. Er wordt naar gekeken dat de kantine duurzamere dingen gaat verkopen, dat er mokken komen in plaats van papieren bekertjes met plastic laagje, dat soort dingen. Ik zou graag ook onderzoeken wat we specifiek voor de Filmacademie kunnen doen. Zo was een van mijn ontdekkingen bij het schrijven van mijn scriptie dat er bedrijven zijn die gebruikte decors kunnen ophalen en doorverkopen, zodat ze niet de container in gaan.”

Inspireren
“Film gaat in eerste instantie over esthetiek, iets moois en interessants neerzetten. Bij duurzaamheid denken mensen toch snel, oh, het is duur, of minder mooi, of je kunt niet alles doen wat je zou willen. Terwijl dat niet zo hoeft te zijn. Ik merk eigenlijk steeds meer dat heel veel dingen wel mogelijk zijn. Het lijkt me mooi als ik op een of andere manier een positieve invloed kan hebben: dat het voor andere mensen gemakkelijker wordt om een beetje duurzamer te werken, en misschien zelfs leuk. Ik haal er zelf namelijk veel voldoening uit om me hiermee bezig te houden. Omdat je overal iets meer over nadenkt, ben je ook bewuster aan het leven.”

Humans of the Arts
Aan de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten studeren zo’n 3.000 studenten en werken 900 medewerkers. Iedereen heeft zijn of haar eigen verhaal. Die verhalen, of ze nu verbonden zijn met studie/werk of niet, staan centraal in Humans of the Arts. Interview: Koen Caris.

Delen