Succesvolle Jongenscursus

Gepubliceerd op

Afgelopen maand organiseerden wij voor het tweede achtereenvolgende jaar een speciale Jongenscursus, voor jongens tussen de 7 en 11 jaar. De cursus was dit jaar, vanwege de coronamaatregelen, wat kleiner van opzet, maar daarom zeker niet minder succesvol. Ongeveer de helft van de deelnemers wil mogelijk op professioneel niveau verder gaan met dans en vier van hen gaan de komende tijd auditie doen voor respectievelijk de pre-NBA en NBA 1. De jongens kregen les van diverse docenten, in ballet, hiphop en werelddans.

Marieke van der Heijden, verantwoordelijk voor de pre-NBA, was een van de docenten van wie de jongens op vier achtereenvolgende zaterdagen les kregen. “Samen met NBA-docent Dario Elia verzorgde ik de balletlessen”, vertelt Marieke. “Daarnaast kregen de jongens hiphoplessen van ISH-danser Tyrone Mening en lessen werelddans van NBA-docente Iva Lešić. Voor sommige jongens was ballet volledig nieuw, terwijl zij bij hiphop volledig uit hun dak gingen. Anderen hadden nog niet eerder hiphop gedaan en vonden juist dat lastig. Maar de sfeer was hoe dan ook buitengewoon goed. De jongens waren enorm leergierig en enthousiast en vormden, ondanks de verschillen in achtergrond, echt een groep. Nadat ik ze in mijn eerste les over matjes had laten springen, waren ze in de pauze bijvoorbeeld met elkaar bezig met hun eigen variant van de oefening, waarbij ze over elkaars wijd gespreide benen heen sprongen.”

“We hebben”, zegt Marieke, “gemerkt dat de Jongenscursus een heel goede springplank is om jongens geïnteresseerd te krijgen in een opleiding aan de Nationale Balletacademie. Zeker de helft van de jongens heeft aangegeven dat ze van dansen wel hun beroep zouden willen maken. Sommigen zijn nog te jong om auditie te doen, maar de cursus heeft al wel twee auditanten voor pre-NBA 1, één voor pre-NBA 2 en één voor NBA 1 opgeleverd. We hebben daarom meteen na afloop ook het besluit genomen om volgend jaar weer een nieuwe editie van de Jongenscursus te organiseren.”

 

Delen