‘Waarom bleef je niet voor mij?’ en ‘A Fire-Scape’ winnen AHK Eindwerkprijs

Winnaars Milou Gevers en Hanna Prinssen, foto: Erwin van Amstel

Gepubliceerd op

De prijsuitreiking van de AHK Eindwerkprijs was dit jaar niet zo uitbundig als gebruikelijk. De prijzen voor het afstudeerwerk van lichting 2020 zijn op 21 januari uitgereikt in de Melkweg met slechts enkele aanwezigen. Bert Verveld (voorzitter College van Bestuur) was blij dat de uitreiking, al was het via livestream, desondanks door kon gaan: ‘Het is hoe dan ook een stimulans voor alle studenten: je werk doet ertoe, ook in tijden van corona.’ De prijs in de categorie Bachelor en de publieksprijs zijn gewonnen door Milou Gevers (Regie Documentaire) voor haar film Waarom bleef je niet voor mij? De prijs in de categorie Master is overhandigd aan Hanna Prinssen (master Landschapsarchitectuur) voor haar ontwerp A Fire-Scape.

Winnend bachelorproject ‘Waarom bleef je niet voor mij?’
Milou Gevers studeerde af aan de Nederlandse Filmacademie met haar documentaire Waarom bleef je niet voor mij? Uit het juryrapport: ‘Milou Gevers heeft een aangrijpende film gemaakt, waarbij ze een moeilijk en zwaar onderwerp op een mooie nuchtere manier benadert. De combinatie van documentaire met animatie wordt nergens gekunsteld en de manier waarop de kinderen in de film aan het woord komen, ademt een grote zorgvuldigheid van de kant van de maker. Zo ontstaat een organische film die een nog altijd heersend taboe op een integere manier presenteert. In één woord: prachtig.’ Milou won tevens de publieksprijs (een mini-beamer) met één derde van de 1.900 stemmen.

Winnend masterproject ‘A Fire-Scape’
Hanna Prinssen studeerde af aan de Academie van Bouwkunst met haar ontwerp A Fire-Scape. Uit het juryrapport: ‘A Fire-Scape raakt aan de manier waarop we als mensen moeten omgaan met de klimaatverandering. Alle ingrediënten voor een overtuigend masterproject komen bij elkaar. Een complex vraagstuk wordt op een indrukwekkende manier onderzocht, de relevantie spat ervan af en de esthetiek is bijzonder geslaagd. Hanna Prinssen werpt een nieuwe blik op een probleem dat de komende jaren alleen maar meer om een oplossing zal vragen.’

Criteria en jury
De Eindwerkprijs van de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten bestaat uit een geldbedrag van €3.000 in de categorieën bachelor en master en een publieksprijs. Vijf bachelorprojecten en vijf masterprojecten van lichting 2020, afkomstig van verschillende academies, waren genomineerd. De jury heeft alle inzendingen op drie criteria beoordeeld: de kwaliteit van het werk, de manier waarop de afgestudeerden verbinding hebben gelegd met de buitenwereld en de relevantie van hun werk voor de ontwikkeling van het vakgebied.

De jury bestond dit jaar uit voorzitter Yassine Boussaid (directeur Meervaart), Gabriela Acosta Camacho (coördinator educatie Oorkaan), Edwin van Huis (directeur Naturalis) en Daphne Lucker (filmmaker & fotograaf).
We hopen iedereen bij de volgende editie weer live te kunnen verwelkomen!

De opnames van het event zijn hier terug te zien.

 

Delen