Damar Lamers benoemd tot artistiek leider opleiding Docent Dans

fotograaf: Benno Ellerbroek

Gepubliceerd op

De directie van de Academie voor Theater en Dans (ATD) van de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten heeft Damar Lamers per 1 april benoemd tot artistiek leider van de opleiding Docent Dans. Het lopende studiejaar deelt zij de taken samen met Jopie de Groot, die aan het eind van het studiejaar met pensioen gaat. Jopie de Groot draagt een opleiding over die enorm gewaardeerd wordt, zowel in het werkveld als binnen het onderwijs-domein. Bij de laatste visitatie van de opleiding oordeelde de accreditatiecommissie zeer positief.

Damar Lamers is in 2007 afgestudeerd aan de Opleiding Docent Dans van de Academie voor Theater en Dans. Damar is sinds 2012 als docent, studiebegeleider en kernteamlid aan de opleiding verbonden. Ze is docerend maker en is zich vooral gaan specialiseren in improvisatie en partnering.

In 2004 heeft Damar Lamers stichting TjillSkillz opgericht. TjillSkillz is gefocust op dans en theater voor en door jongeren, als middel voor empowerment. In 2018 heeft zij stichting ReDiscoverMe opgericht, dans voor iedereen en met nadruk op mensen met een chronische aandoening en/of fysieke beperking.

De rode draad in haar werkwijze met elke doelgroep is het werken vanuit de persoon, gebruik makend van de mogelijkheden en kwaliteiten die er zijn, waarbij artisticiteit voorop staat.

Damar Lamers over haar werkwijze:
‘Ik werk vanuit een persoonlijke benadering. De opleiding Docent Dans heeft mij tools gegeven om met jongeren te werken, stukken te maken en de creatieve lade wijd open te zetten. Ik ben sinds 2013 ervaringsdeskundige in het werken met mensen met een chronische ziekte en/of lichamelijke beperking. Het herontdekken van jezelf en je lichaam, in welke staat het nu is en in welke fase je bent in dit leven, is een prachtig en essentieel onderzoek voor elk mens.’

Marjo van Schaik, directeur (a.i.) Academie voor Theater en Dans:
‘We zijn blij met de aanstelling van Damar en zijn vol vertrouwen dat zij de opleiding Docent Dans in lijn met het gedachtegoed van haar voorgangster Jopie de Groot niet alleen zal voortzetten, maar ook een nieuwe dimensie zal toevoegen aan de inclusieve dans(les)praktijken van de opleiding. Met haar pedagogische benadering zorgt zij ervoor dat dans toegankelijk is voor iedereen in de samenleving.’

Over de opleiding Docent Dans:
De opleiding Docent Dans leidt studenten op tot dansprofessionals met een eerstegraads onderwijsbevoegdheid (Bachelor of Education). Studenten leren in het cultureel diverse grootstedelijke werkveld dansprojecten te begeleiden en dansonderwijs te verzorgen met dansers van alle leeftijden en uit alle (culturele) lagen van de bevolking.
https://www.atd.ahk.nl/opleidingen-dans/docent-dans/

 

fotograaf: Arno Massee

Delen