Gertjan Houben benoemd tot artistiek leider opleidingen Design & Technologie en Technische Productie (AD)

Gertjan Houben, foto: Edward Morris

Gepubliceerd op

De directie van de Academie voor Theater en Dans (ATD) van de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten heeft Gertjan Houben per 17 mei benoemd tot artistiek leider van de opleidingen Design & Technologie en Technische Productie (Associate Degree). Hij volgt Eddy Westerbeek op die met ingang van het nieuwe schooljaar met pensioen gaat.

Gertjan Houben heeft als zelfstandig Lighting and Projection Designer het licht ontworpen voor meer dan honderd theatervoorstellingen, evenementen en televisieproducties. Daarnaast was hij verantwoordelijk voor de implementatie van lichtontwerpen van de beste ontwerpers van Broadway. Dankzij zijn werkervaring in de grootste en in de kleinste theaters van New York, maar ook bij festivals, televisie- en concerttournees, heeft Gertjan een diepgaand begrip van alle aspecten van het productieproces.

Gertjan Houben is in 2000 afgestudeerd aan de toenmalige opleiding Techniek en Theater van Academie voor Theater en Dans. In 2017 kreeg deze opleiding een nieuwe naam: Design & Technologie. Het markeert de verandering dat door de moderne technologie en digitale middelen theatertechnici steeds meer ontwerpers en uitvinders worden. Naast deze vierjarige bacheloropleiding bestaat sinds het studiejaar 2017-2018 het verkorte hbo-programma Technische Productie (Associate Degree), gericht op doorstromers van Podium- en Evenemententechniek opleidingen van het mbo.

Snel na zijn afstuderen in 2000, werkte Gertjan Houben als lichtprogrammeur bij diverse topproducties in Nederland, onder andere voor Musicals in Ahoy; Tiësto in Concert; Sensation Amsterdam Arena; Lion King in Scheveningen, Hamburg en Paris; Pinkpop en Lowlands; Blue Man Group in Amsterdam, Tokyo en Oberhausen en André Rieu concerten van het Vrijthof in Maastricht tot Radio City Music Hall in New York. In deze tijd kreeg hij de kans om over de hele wereld te reizen en een uitgebreid netwerk in de branche op te bouwen. In 2008 verhuisde Gertjan naar New York City, waar hij in 2011 het Master diploma Lighting Design behaalde aan de NYU Tisch School of the Arts, Department of Design for Stage & Film. Naast zijn zelfstandig werk als ontwerper is hij sinds 2012 verbonden aan Muhlenberg College in Allentown, Pennsylvania als resident verlichtings- en projectiedesigner.

Gertjan Houben over zijn ervaring:
‘Mede door mijn ervaring in het opleidingssysteem in de Verenigde Staten en omdat ik vanuit de technologie naar design ben doorgegroeid, kan ik een unieke visie bieden voor de toekomst van de opleidingen Design & Technologie en Technische Productie (Associate Degree). Video, Scenografie en Licht verstrengelen zich steeds meer en de visueel ontwerper is de vertaler van het creatieve naar het technische. Ik zie ernaar uit mijn brede kennis van technologie in te zetten voor de toekomstige theatermakers van de ATD.'

Marjo van Schaik, directeur (a.i.) Academie voor Theater en Dans:
‘Gertjan Houben heeft een interessante ontwikkeling doorgemaakt van theatertechniek naar het ontwerpen met licht in het theater. De academie heeft met hem een waardevolle kracht aangetrokken die  het curriculum weer verder kan ontwikkelen. De Academie voor Theater en Dans is bijzonder verheugd met zijn komst naar Nederland.’

Over de opleidingen Design & Technologie en Technische Productie (Associate Degree)
Meer informatie kunt u vinden op onze website-pagina.

 

Delen