Nationale Balletacademie start tweede pre-NBA-locatie in Groningen om meer en diverser Nederlands talent te kunnen scouten

foto: Altin Kaftira

Gepubliceerd op

De Nationale Balletacademie start komend seizoen een pilot met een tweede pre-NBA 2-locatie in Groningen, naast de bestaande locatie in Amsterdam, om op die manier meer en hopelijk ook diverser Nederlands talent in de Noordelijke provincies te kunnen scouten. Hiervoor werkt de opleiding samen met Balletschool Wanda Kuiper in Groningen. Op vrijdag 28 mei a.s. houdt de Nationale Balletacademie een auditie in Kuipers Groningse balletschool, waarbij vooral gekeken wordt naar de fysieke mogelijkheden van de jonge deelnemers die nodig zijn om ballettraining op een professioneel niveau te kunnen volgen. De audities staan open voor alle kinderen die komend schooljaar naar groep 6 van de basisschool gaan.

Drempel verlagen
Ernst Meisner, artistiek leider van de Nationale Balletacademie: “Als Nationale Balletacademie willen wij Nederlands talent meer kansen bieden. De afgelopen jaren hebben wij daarvoor al een uitgebreid ‘outreach’-programma ontwikkeld, maar wij willen dit programma nu verder uitbreiden en daarbij nieuwe wegen bewandelen, om zo ook kinderen in andere delen van het land en van andere culturele en sociale achtergronden te bereiken. Door een tweede pre-NBA-locatie in Groningen te starten, verlagen we de drempel voor kinderen én ouders uit de Noordelijke provincies om uitgebreid kennis te maken met onze academie, voordat de kinderen, na het pre-NBA 2-jaar, eventueel auditie voor onze school in Amsterdam doen. De samenwerking met Balletschool Wanda Kuiper bestaat al langer, diverse van haar oud-leerlingen studeren nu bij ons of hebben wij ons gestudeerd, en met dit initiatief versterken wij deze samenwerking.”

Programma
Alle kinderen die komend schooljaar naar groep 6 van de basisschool gaan, kunnen zich aanmelden voor de auditie op vrijdag 28 mei, aanvang 16 uur. De talenten die geselecteerd worden volgen met ingang van het nieuwe schooljaar op de woensdagmiddagen een balletles bij Balletschool Wanda Kuiper, volgens het lesprogramma van de Nationale Balletacademie. Op zaterdagen komen de kinderen naar Amsterdam, waar ze een balletles en een les werelddans volgen. De kinderen maken op die manier kennis met het meer professionele karakter van de lessen op de Nationale Balletacademie en krijgen de kans om met andere gemotiveerde en getalenteerde kinderen te dansen. Het pre-NBA 2-jaar wordt, voor wie dat wil, in april 2022 afgesloten met een slotauditie. Na deze auditie kunnen de geselecteerde talenten starten in het eerste opleidingsjaar van de Nationale Balletacademie.

Kijk- en meedoemiddag en auditie

  • Op woensdag 19 mei a.s. organiseert de Nationale Balletacademie een online pre-NBA-kijk- en meedoemiddag voor kinderen uit heel het land die nu in groep 4 of 5 van de basisschool zitten. Ze kunnen op die dag een online les volgen van onze docente en coördinator van de pre-NBA Marieke van der Heijden en daarna online meekijken met een balletles van de toekomstige eerstejaarsleerlingen van de Nationale Balletacademie, van wie de meesten het pre-NBA traject hebben doorlopen.
  • Voor meer informatie over de kijk-en meedoeles en het inschrijfformulier: klik hier.
  • Meer informatie over de audities voor de pre-NBA wordt in deze video gegeven: klik hier. Ook besteedde de NPO onlangs aandacht aan de pre-NBA in het programma Art Department, klik hier om de aflevering terug te kijken.
  • Aanmelden voor een van de audities in Amsterdam of Groningen kan via de website: klik hier.

foto: Altin Kaftira

Delen