Voorzitter ATD-fonds Anna Drijver: 'We mogen deze generatie studenten niet laten zitten'

Anna Drijver, fotografie: Romy Treebusch

Gepubliceerd op

Het ATD-fonds ondersteunt studenten van alle opleidingen aan de Academie voor Theater en Dans om hun opleiding te voltooien en de stap naar het werkveld te maken. Dat doet het fonds door het uitreiken van prijzen en het verlenen van bijdragen in het collegegeld. En dat is, zeker in coronatijd, hard nodig. Anna Drijver is voorzitter van het fonds en vertelt erover.

 

“Het fonds zorgt ervoor dat ieder jaar een aantal prijzen en beurzen uitgereikt kan worden. Wij laten de jury’s hun werk doen en keren het geld uit aan de winnaars. Met de Jan Kassies grants bieden we een deel van het collegegeld als een student dit niet kan betalen. En met prijzen als de Top Naeff prijs en de André Veltkampbeurs schijnen we een licht op een uitzonderlijk talentvolle acteur of performer.”

Gezien worden
“Ik studeerde in 2008 af aan de ATD en ik weet hoe intens deze opleidingen zijn, hoe hard je ervoor werkt. De opleiding neemt opeens je leven over, je bent constant bezig je te verhouden tot het nieuws en de wereld om je heen. Het is daarom belangrijk om duidelijk te maken dat al dat werk gezien wordt.  En als iemand geen geld heeft om de collegegelden te betalen ben ik blij dat we met het Jan Kassiesfonds grants uitreiken om dit op te lossen.”

Geen inkomsten door corona
“Door corona zijn we ons nog meer bewust van hoe zwaar studenten het hebben. Bijbanen in de horeca zijn weggevallen, internationale studenten zitten vast in het buitenland en stages gaan niet door. We zien ook hoe flexibel alle acteurs, makers en dansers zijn. Er stond vorige zomer zowaar een indrukwekkend online afstudeerfestival. Juist nu merk ik bij mezelf echt behoefte om weer eens theater te zien. We mogen deze generatie studenten niet laten zitten.”

Vliegende start
Met het uitreiken van de prijzen geven we aandacht aan al dat talent. Een prijs kan een carrière een vliegende start geven, maar ons doel is niet om er direct rendement van terug te zien. Als een student de Top Naeff prijs wint en vervolgens van de duizend euro een keyboard wil kopen, prima, een tripje naar Parijs om door de stad te slenteren: ook prima. We geloven in jouw talent, dat is wat we ermee zeggen.”

Nieuwe dansprijs
“Eindelijk krijgen we er ook een prachtige prijs voor dansers bij: de Henny Kamermandansersprijs. Henny Kamerman bracht de jazzdans in de opleiding en was een eigengereide artistiek leider van de opleiding Jazztheater- en Showmusicaldans (de huidige opleiding UC/JMD). Haar energie en tegendraadsheid in de danswereld worden meegenomen door de jury om de meest opvallende danser een prijs uit te reiken.”

Bijdragen
“Iedereen kan bijdragen aan het ATD-fonds. Elk bedrag draagt bij aan onze missie. We zijn uiteraard ook blij met legaten, of structurele donaties. Het belastingvoordeel dat een stichting met ANBI-status geeft maakt het voor de schenker nog interessanter. Maar eerlijk gezegd, als je ooit van theater of dans hebt genoten, dan snap je hoe bijzonder dat talent is. En als iets duidelijk is geworden de laatste tijd is dat je moet steunen waar je blij van wordt.”

Meer weten over het ATD-fonds of direct doneren? Ga naar https://www.atd.ahk.nl/fondsen/

 

 

Delen