3 AvB Graduates winnen Archiprix NL 2021

Gepubliceerd op

Winnaars Archiprix Netherlands 2021: Ziega van den Berk, Annebé Brouwer, Hanna Prinssen, Lindsey van de Wetering
Op zaterdag 19 juni zijn de winnaars van de 41ste editie van de Archiprix Netherlands bekend gemaakt. De online bijeenkomst werd uitgezonden vanuit de tentoonstelling in Het Nieuwe Instituut in Rotterdam.

De Archiprix jury bestaat uit Florian Boer (stedenbouw), Jana Crepon (landschapsarchitectuur), Joep Esseling (interieur architectuur), Kirsten Hannema (theorie) en Gert Kwekkeboom (architectuur).

Gedeelde eerste prijs (op alfabetische volgorde)
Doggerland, the Breeding Ground of the North Sea, ontworpen door Ziega van den Berk, AvB Amsterdam (landschapsarchitectuur).
Dit project voegt een heel nieuwe dimensie toe aan het ontwerp van windmolenparken op zee te verbinden aan de natuurlijke ontwikkeling van de zeebodem. Het project benadert het ontwerp vanuit de behoefte van het zeeleven en
onderzoekt de mogelijkheden van een windmolenpark om de kwaliteit van de onderwaterwereld te verbeteren.

A Fire-Scape, ontworpen door Hanna Prinssen, AvB Amsterdam (landschapsarchitectuur)
Dit baanbrekende landschapsarchitectuur ontwerp gaat over de omgang met vuur in het landschap.
Het adopteert de analogie van de Nederlandse strijd tegen het water die omgezet is in een strategie van ontwerpen mét het water, het is voor het eerst dat vuur ingezet wordt in een ontwerp, in plaats van het gevecht er tegen, aan te gaan.

Gedeelde tweede prijs (op alfabetische volgorde)
Poku Oso | Conservatorium Suriname, ontworpen door Lindsey van de Wetering, AvB Amsterdam (architectuur)
De muziekgebouwen vormen samen de functie van het conservatorium als ware muziekinstrumenten. Deze architectuur van geluid draagt bij aan een heel nieuwe en originele vorm van expressie. Sociale cultuur, biodiversiteit en architectuur verworden tot een nieuw geheel.

Power, Dreams, and Indifference. Architectural Means in a Young Kosovo, ontworpen door Annebé Brouwer, TU-Delft (architectuur)
Dit project adresseert een urgent thema en is zeer serieus en met grote overtuiging uitgewerkt. Het zoekt naar wegen om jonge mensen samen te brengen door hen een eigen plaats te geven, maar voorziet ook in kader om hen aan te moedigen zelf betrokken te zijn bij de gemeenschap.

download jury report (English) | download juryrapport (Nederlands)

Tentoonstelling
De tentoonstelling Archiprix Netherlands 2021 presenteert alle 30 deelnemende projecten, te zien in Het Nieuwe Instituut tot 29 augustus 2021, check www.hetnieuweinstituut.nl voor openingstijden en tickets.

Delen