AHK Culture Club geopend door burgemeester Halsema

Foto: Ruud Vonk

Gepubliceerd op

Na maanden van voorbereiden was het op 25 juni eindelijk zover: de AHK Culture Club is officieel geopend! In bijzijn van burgemeester Halsema deed de nieuwe locatie van de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten haar motto ‘start, share, show’ meteen eer aan en presenteerde zich als een hotspot waar kunstvormen samenkomen en nieuwe ideeën ontstaan. 

Als de avond begint op een regenachtig Marineterrein krijgt een klein groepje genodigden de kans nog voor de officiële opening een kijkje in de Culture Club te nemen. Weliswaar via de achteringang, want de hoofdingang zal later door de burgemeester in gebruik worden genomen. Op de donut stage - een verwijzing naar donut economics en een belangrijk onderdeel van de identiteit van de Culture Club - heet vicevoorzitter van het College van Bestuur van de AHK Annet Lekkerkerker iedereen voor het eerst welkom. ‘We zijn blij dat we de Culture Club aan onze locaties op het Marineterrein kunnen toevoegen’, zegt ze. ‘De VRAcademy, AHK Research Centre, de Makerspace en AHK Learning Lab hebben gemeen dat alle studenten, alumni en docenten van de AHK er welkom zijn. Maar met de Culture Club kijken we verder dan kunst. Hier willen we ons inzetten voor de stad en de ruimte nemen om de status quo te bevragen.’ 

Samenwerken en ideeën uitwisselen
Als medeoprichter is Matthijs ten Berge vanaf het begin bij de Culture Club betrokken. Op de donut stage haalt hij herinneringen op aan negen maanden geleden, toen de locatie nog een lege loods was. ‘Maar na vandaag is dit dé plek waar iedereen kan komen om ideeën uit te wisselen en interdisciplinaire samenwerkingen aan te gaan’, zegt hij. ‘Bovendien was de Culture Club de voorbije zes maanden al de thuisbasis van het Art & Society programma, waar alumni van de AHK de kans krijgen te werken aan de start van hun naschoolse leven en carrière.’ 

Art & Society-programma 
Na deze woorden wordt het licht gedimd en krijgen de aanwezigen te zien én te horen waar de alumni de afgelopen zes maanden aan hebben gewerkt. In een gechoreografeerde presentatie komen dans, architectuur, muziek, spoken word, technologie en VR voorbij. De gemene deler is een interdisciplinaire werkwijze en een maatschappelijk betrokken invalshoek. Het is duidelijk: vanuit de Culture Club wordt de blik naar buiten gericht.

Nieuw kloppend hart van de AHK
Inmiddels is burgemeester Halsema gearriveerd en heeft haar positie voor de hoofdingang ingenomen naast voorzitter van het College van Bestuur van de AHK Bert Verveld. Hij neemt als eerste het woord en is blij met het ‘nieuwe kloppende hart van de AHK op het Marineterrein’. ‘Als AHK willen wij de verbinding met de stad aangaan’, zegt Verveld. ‘De makers en kunstenaars van onze academies hebben daar een grote rol in.’ Hij wijst naar de Pillars of Hope, het nieuw verrezen kunstwerk tegenover de Culture Club. ‘Dit werk draait om reflectie en dialoog en dat is precies wat we hier willen gaan doen.’ 

Kunst is de adem van de stad
Burgemeester Halsema kan zich vinden in die woorden. 'Kunst in deze stad is zoveel meer dan schoonheid of inspiratie. Het is de adem van de stad en biedt troost in moeilijke tijden. En moeilijke tijden hebben we gehad. Kunstenaars hebben het afgelopen jaar geen kans gehad om hun werk te tonen. Dat jonge makers hier de kans krijgen om dat te doen is heel belangrijk. Ik hoop dat de Culture Club een plek wordt waar de kunstgemeenschap in al haar diversiteit tot bloei kan komen.' Op een inmiddels droog Marineterrein onthult Halsema de hoofdingang. Onder begeleiding van de losgebarsten muziek stapt ze naar binnen als de eerste bezoeker van een officieel geopende Culture Club. In haar kielzog stroomt de ruimte voor het eerst, maar zeker niet voor het laatst, langzaam vol. 

De werving voor Team 2 is gestart
Voor de periode okt 2021 tot met juni 2022 kunnen nieuwe kandidaten zich aanmelden voor het Art & Society-programma. De Culture Club zoekt alumni, met maximaal 3 jaar praktijkervaring, die zeer gedreven zijn om – vanuit de kracht en kennis van de eigen discipline – werk met een maatschappelijke component te ontwikkelen. Meer informatie vind je hier.    

Delen