Dwayne Toemere benoemd tot artistiek leider Mime Opleiding

Gepubliceerd op

De directie van de Academie voor Theater en Dans (ATD) van de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten heeft Dwayne Toemere per 16 augustus benoemd tot artistiek leider van de Mime Opleiding. Hij volgt Loes van der Pligt op, die na de zomer haar taken als artistiek leider neerlegt.

Na een studie psychologie aan de Universiteit van Amsterdam begon Dwayne Toemere in 2007 met zijn studie aan Mime Opleiding, waar hij in  2011 afstudeerde. Tijdens zijn studie liep hij stage bij theatergezelschap Golden Palace en werkte hij mee aan projecten van theatermakers zoals Boogaerdt&VanderSchoot, Nicole Beutler en Schweigman&. Na zijn studie werkte hij onder meer met Maas Theater & Dans, BonteHond, Jakop Ahlbom Company, Theater Utrecht en Kennedy Center.

Sinds september 2012 geeft hij als vaste docent les op de Mime Opleiding en is hij als docent aan andere theateropleidingen in Nederland verbonden. Hij geeft fysieke spellessen en begeleidt studenten in hun maakproces. Zijn specialisatie is mime corporel dramatique zoals ontwikkeld door Etienne Decroux. Dwayne is sinds 2021 ook lid van het kernteam van Platform Diversiteit & Inclusie van de ATD. Daarnaast zit hij in de programmacommissie om op AHK niveau diversiteit en inclusie te bevorderen.

Naast zijn werk als acteur en theatermaker werkt Dwayne Toemere ook als trainer en coach voor verschillende bedrijven en organisaties.

Dwayne Toemere over zijn werkwijze:
'Mijn focus ligt op het onderzoeken van mogelijkheden om verbinding te maken: op artistiek vlak met het publiek, op maatschappelijk vlak met de wereld. Als ik een podium heb, of dit nu het theater is of in een les, dan sta ik ten dienste van het grotere geheel: mijn visie of de voorstelling. Daar ligt mijn kracht.’

Marjo van Schaik, directeur (a.i.) Academie voor Theater en Dans:
‘Ik ben enorm verheugd over de aanstelling van Dwayne als artistiek leider van de Mime Opleiding. Hij heeft een veelzijdige expertise en achtergrond ook buiten de mime en heeft tegelijkertijd een jarenlange geworteldheid in de mime. Dwayne heeft ruime ervaring als maker en docent en een grote betrokkenheid bij actuele ontwikkelingen in de samenleving, ook op het gebied van digitale toepassingen. Ik heb er volledig vertrouwen in dat Dwayne de kracht van de Mime naar de nieuwe tijd zal weten te tillen.’

Over de Mime Opleiding
Alles begint bij beweging! Bij de Mime Opleiding gaat het niet over doen alsof, maar over het zijn. Je leert lichaamstaal te analyseren, theatraal toe te passen en te voorzien van je eigen handtekening. Lees meer op:
https://www.atd.ahk.nl/opleidingen-theater/mime/

 

Delen