UC/JMD alumnus Dalton Jansen wint BNG Bank Dansprijs 2021

Gepubliceerd op

De belangrijke prijs voor opvallend choreografietalent BNG Bank Dansprijs 2021 gaat dit jaar naar choreograaf/danser Dalton Jansen (Rotterdam, 1993) voor zijn trio To the Edge 3 (2020), live begeleid door spoken word. Dalton Jansen studeerde in 2018 af aan de opleiding Urban Contemporary (JMD).

Ook circusmaker Piet Van Dycke ontving de prijs voor zijn duet On Point.

Uit het juryrapport:
 “Dalton Jansen spreekt in zijn werk het rauwe en intieme aan, verenigt verschillende danstalen en zet verzoening naast afstand. Hiermee neemt hij gestaag een eigen positie in binnen het dansveld. Zijn werk is ambachtelijk gecomponeerd en kruipt diep naar binnen.”

Beide makers ontvangen als prijs de presentatie van hun werk in dertien theaters tijdens komend najaar onder de noemer DansClick 23. Deze tournee vertegenwoordigt een bedrag van € 50.000,-. De prijs werd uitgereikt door Jordy Clemens, wethouder Cultuur van de gemeente Heerlen, en Mat Meijs, secretaris BNG Cultuurfonds.

BNG Bank Dansprijs
De BNG Bank Dansprijs wordt door het BNG Cultuurfonds jaarlijks uitgereikt met als doel jong Nederlands talent te stimuleren bij het realiseren van hun producties en getalenteerde choreografen met nationale en zelfs internationale potentie een belangrijke stap voorwaarts te bieden in hun carrière. Dit doet het fonds in samenwerking met Korzo, producent van DansClick.
De prijs wordt toegekend door een onafhankelijke jury onder voorzitterschap van dans- en theaterjournalist Annette Embrechts. De andere juryleden zijn Marc Maris (programmeur dans Korzo), Lisa Reinheimer (artistiek coördinator DansBrabant) en Mat Meijs (secretaris BNG Cultuurfonds). Vanaf seizoen 2021/2022 treedt Joy Kreiken (programmeur Zwolse theaters) toe tot de jury.

DansClick 23
De winnaars van de BNG Bank Dansprijs 2021 gaan samen op tournee in het format DansClick 23. De voorstellingen worden omlijst met videoportretten en het publiek krijgt na afloop gelegenheid om met de makers/dansers na te praten onder het genot van een drankje. De Après Danse is een essentieel onderdeel van de DansClick, om makers en publiek bij elkaar te brengen en het gesprek over dans te voeren. DansClick is een uniek tourneemodel dat een nieuwe generatie choreografen in contact brengt met potentieel danspubliek en met programmeurs van verschillende theaters in Nederland.

 

Delen